Hz. Muhammed'in Veda Haccı Hutbeleri Hat ve Tezhip Koleksiyonu dijital ortama taşındı

Yıldız Holding ve Türkiye Milli Kültür Vakfı (TMKV) iş birliğiyle sanatseverlerle buluşturulan koleksiyon, yıl sonuna kadar online olarak sergilenecek

Kovid-19 salgını, pek çok sektörü olduğu gibi kültür-sanat aktivitelerini de etkiledi.  

Bunun son örneği, "Hz. Muhammed’in Veda Haccı Hutbeleri" temalı hat koleksiyonunda yaşandı.

Yıldız Holding ve Türkiye Milli Kültür Vakfı (TMKV) iş birliğiyle hazırlanan özel koleksiyon, salgın nedeniyle dijital ortama taşındı.

Vedahaccihutbeleri.org üzerinden sanatseverlerle buluşturulan “Hz. Peygamber’in Veda Haccı Hutbeleri Hat ve Tezhip Sergisi", yıl sonuna kadar online olarak görülebilecek.

37 hat ve 26 tezhip sanatçısının Veda Haccı Hutbeleri’nden seçtiği metinleri nakşetmesiyle ortaya çıkan eserler, 360 derece sanal turla ziyaret edilebiliyor.

 

Dijital sergi 3.jpg
Sergiye, Yıldız Holding ve TMKV’nin sosyal medya hesaplarından da ulaşılabiliyor / Fotoğraf: Yıldız Holding

 

Proje Koordinatörü Mehmet Selim Akış, “Sergide, Peygamberimiz (SAV), Veda Haccı esnasında ümmetine hitaben yaptığı vasiyet niteliğindeki beyanların nakşedildiği eserler yer alıyor. Bu eserleri hem Türkiye’de hem de uluslararası sanat camiasında tanıtmak ve bu kutsal beyanları yaymak çok önemli. Çünkü Peygamber efendimiz, gelecek tüm zamanlara ışık tutacak bu mesajları, orada bulunanların, başkalarına ve gelecek nesillere aktarmalarını istemiştir” ifadelerini kullandı.

Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ülker ise “Sergimizde, Peygamberimiz’in Veda Haccı’nda okuduğu ve insan haklarının evrensel olduğuna işaret eden Veda Hutbeleri’nden seçilen metinlerin kıymetli sanatçılar tarafından nakşedildiği hat ve tezhip eserleri yer alıyor. Bu eserlerin, ırk, renk ve sınıf üstünlüğünü reddederek tüm insanlığa rehber olacak, örnek bir eşitlik anlayışını tarihe kaydeden Veda Haccı Hutbeleri’ni daha iyi anlamamıza yardımcı olacağına inanıyorum” şeklinde konuştu.

 

Dijital sergi 2.jpg
Koleksiyon, Türkiye Milli Kültür Vakfı'nın 50. kuruluş yıl dönümü için özel olarak hazırlandı / Fotoğraf: Yıldız Holding 

 

Türkiye Milli Kültür Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Salih Tuğ ise, “Eserlerdeki metinler, hadis hocası Doç. Dr. Halit Özkan tarafından bir yılı aşkın bir sürede Hz. Peygamber'in Veda Haccı Hutbeleri ana metinlerinden istifadeyle Türkçeye tercüme edildi. Ardından metinlerin tasnifi yapıldı. Bu metinlerin hangi çeşit hatla yazılacağına, hangi ebat ve renkte olacağına, hangi hat sanatçıları tarafından yazılacağına ve hangi tezhip sanatçıları tarafından tezyin edileceğine Prof. Uğur Derman, Prof. Dr. Çiçek Derman ve hattat Ali Toy’un yönlendirmeleriyle karar verildi. Eserler, hat ve tezyinat ustalarının önemli bir bölümünün katılımıyla bu devrin kültürel değerlerin bir şahidi olmuştur” dedi.

4 yıllık çalışmanın eseri

Koleksiyon, dönemi yansıtan ve dünyaca ünlü 37 hat ve 26 tezyin sanatçısı tarafından 4 yıllık bir çalışmanın sonunda 2019 yılında tamamlandı.

 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

 

3 farklı dil seçeneği

Sitede, Türkçe, İngilizce ve Arapça dillerinde eserleri anlatan açıklamalar da yer alıyor. 

Ziyaretçiler, ayrıca dijital hat kataloğuna da erişebiliyor.

Bu katalogda hat eserlerinin üç dilde açıklamaları ile onları hazırlayan ustaların özgeçmişleri de bulunuyor.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU