Fas’ta “her faaliyeti ortak katılımla yapan” 2 bin 500 kişilik Yahudi cemaatinde koronavirüs endişesi

Ülkedeki Yahudilerin uzun yıllar liderliğini yapan Rav Sholom Eidelman’ın Kovid-19 nedeniyle yaşamını yitirmesi ve cemaatin aile gibi hep bir arada yaşaması, tedirginliğe neden oldu

Chabad- Lubavitch Hahamı Rav Levi Bannon ve kızları / Fotoğraf: Şalom gazetesi

Dünyayı etkisi altına alan yeni tip koronavirüs (Kovid-19), Fas’taki 2 bin 500 kişilik Yahudi cemaatini de huzursuz etti.

Şalon gazetesinde yer alan habere göre, cemaatin ileri gelenlerinde bin 500 ila 2 bin 500 kişi olduğu tahmin edilen Fas Yahudi toplumunun salgın yüzünden daha da küçüleceği endişesini hakim.

Salgının dünyada ilk olarak yayıldığı günlerde Fas Yahudi cemaatinden birçok kişi hayatını kaybederken, aynı günde birden fazla Yahudi cenazesi için ortak tören yapılıyordu. 

Ülkede görevli Chabad-Lubavitch Hahamı Rav Levi Bannon’a göre, bu durum zaten çok küçülmüş, üyelerinin büyük bölümü yaşlı olan  cemaatin geleceği için büyük tehlike arz ediyor.   

Bannon basına “Cemaat salgından dolayı büyük yara aldı. Bunun nedeni cemaatin tek bir aile gibi birlikte yaşaması, her faaliyeti ortak katılım ile yapması” açıklamasını yaptı.  

Fas Yahudi Cemaatleri Konseyi Başkanı Serge Berdugo da açıklamasında, 12 cemaat üyesinin mart ayı sonu ile nisan ayı sonu arasında salgından öldüğünü belirtti.

Fas’ta 2 Haziran itibarıyla salgından ölen kişi sayısının 206'yı bulduğu iler sürülürken, bu sayı yüzde 6'ya tekabül ediyor. 

Ülkede Yahudi nüfusunun sayısı hakkındaki veriler ise tutarsızlık gösteriyor.

New York Şehir Üniversitesi Yahudi programı Dekanı Roy Mittelman’a göre, toplam Yahudi sayısı bin 500 iken, Fas Yahudi Cemaatleri Başkanı Berdugo’ya göre sayı 2 bin 500.

 

Independent Türkçe, Şalom

 

DAHA FAZLA HABER OKU