Dişi dağ gorilinin üreme başarısını sosyal konumu, erkeğinkini vücut boyutu belirliyor

Sosyal konumu yüksek dişiler daha sık çiftleşiyor ve doğuruyor

Dağ gorilleri, Uganda'da, Rwanda'nın volkanik yamaçlarında ve Kongo Cumhuriyeti'nin doğusunda yaşıyor (Pixabay)

Yeni bir araştırma, dişi dağ gorilleri arasındaki baskınlık derecesinin beden büyüklüğüne bağlı olmadığı ancak üreme başarılarını etkilediğini gösterdi.

Max Plank Evrimsel Antropoloji Enstitüsü’nden Edward Wright’ın öncülük ettiği ve açık erişimli hakemli bilim dergisi PLOS ONE’da yayımlanan araştırmada dişi dağ gorillerinin sosyal yaşamıyla vücut boyutları arasındaki bağlantı incelendi.

Dağ gorilleri yaşayan primat türleri arasında en büyük vücut ölçülerine sahip. Bu boyutlar cinsiyete göre büyük ölçüde değişiyor. Yaklaşık 200 kilogramlık erkek dağ gorilleri dişilerin ortalama iki katı ağırlığa sahip.

Pek çok hayvan için vücut boyutu kavga kabiliyetlerini belirleyen önemli bir ölçüt. Önceki araştırmalar erkek dağ gorillerinin boyutlarının sosyal konumlarını etkilediğini göstermişti.

Benzer bir bağlantının gorillerin dişileri arasında da var olup olmadığını incelemek isteyen uluslararası araştırma ekibi, Ruanda’da bulunan Volkanlar Ulusal Parkı’ndaki Uluslararası Dian Fossey Goril Fonu’nun takip ettiği 34 dişi dağ gorilinin (Gorilla beringei beringei) vücut boyutlarını ölçtü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Araştırmacılar, gorillerle temasa geçmeden, lazerler ve bir dijital kamera yardımıyla dişilerin sırt genişliğini ve boylarını uzaktan hesapladı. Daha sonra bu ölçümleri, 2000 yılından beri devam eden davranışsal gözlemlerden elde edilen sosyal baskınlık düzeyi verileriyle birleştirdi.

Bunun sonucunda pek çok memeli türünün aksine dişi dağ gorillerinde sosyal baskınlık derecesinin vücut ölçüleriyle ilişkili olmadığı ortaya çıktı. Bulgular, bu türün dişisi için baskınlık hiyerarşisinin belirlenmesinde fiziksel güç yerine yaş veya grupta bulunma süresi gibi diğer etkenlerin önemli olduğunu gösteriyor.

Eurekalert’e göre baskınlık derecesi, yıl boyu bolca yiyecek bulabilen bir tür için bile üreme başarısına etki etmeyi sürdürüyor. Yüksek rütbeli dişiler daha sık yavru doğuruyor. Bu da erkeklere erişimdeki sosyal önceliklerinden kaynaklanıyor olabilir.

Araştırmanın yazarları, “Şimdiye kadar çok az çalışma, karşılıklı ilişkiyi vücut boyutu, baskınlık derecesi ve üreme başarısını birlikte ele alarak inceledi” diye yazdı.

Bu nedenle yüksek konumlu dişi gorillerin ciddi oranda kısa boylu olsalar bile düşük statüye sahip olanlara kıyasla daha sık doğurduğunu keşfetmek gerçekten ilgi çekici.

EurekAlert

 

Independent Türkçe için çeviren: Umut Can Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU