OECD'den Türkiye'ye rüşvetle mücadele uyarısı

Örgüt Ekim ayına kadar gerekli adımlar atılmazsa Ankara'ya üst düzey bir heyet gönderileceğini duyurdu

OECD, Türkiye'de rüşvetle mücadelede tüzel kişilere yönelik yaptırımların yeterince etkili, orantılı ve caydırıcı olmadığı görüşünde

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD) rüşvetle mücadele konusunda Türkiye'nin gerekli adımları atmadığını savundu.

Örgütün internet sitesinden yapılan açıklamada Türkiye'nin rüşvetle mücadeleyi güçlendirmesi ve ilgili mevzuatta reforma gitmesi gerektiği belirtildi.

"Türkiye’nin sürekli olarak OECD Rüşvetle Mücadele Sözleşmesinde belirtilen kilit hususlara uymaması ve yurtdışı rüşvetle mücadele kanunlarını uygulamaması sebebiyle, Ekim 2019’a kadar herhangi somut adım atılmaması halinde, Rüşvetle Mücadele Çalışma Grubu 2020 yılında Ankara’ya üst düzey bir heyet gönderecektir."

OECD Rüşvetle Mücadele Çalışma Grubu'nun açıklamasında OECD Rüşvetle Mücadele Sözleşmesi'nin Türkiye'de 16 yıl önce yürürlüğe girdiği hatırlatıldı. Bu süre içinde yurtdışı rüşvet konusunda hiçbir mahkumiyet verilmemesine dikkat çekildi.

Açıklamada bir başka önemli endişe kaynağının da, yurtdışı rüşvet konusundaki soruşturma ve kovuşturmaların, gözetilen milli ekonomik çıkarlardan, başka devletlerle olan ilişkiler üzerindeki potansiyel etkilerden ya da ilgili gerçek ya da tüzel kişilerin kimliğinden etkilenebildiği olduğu belirtildi.

OECD Türkiye'yi bir rapor sunmaya davet ederek şu ifadeleri kullandı:

"Çalışma Grubu'nun Ekim 2014’te verdiği bu tavsiyelere ve o tarihten bu yana sürekli tekrarlanan eylem çağrılarına rağmen Türkiye bu eksiklikleri gidermeye yönelik adımları atmamıştır. Bununla birlikte, Çalışma Grubu bu konuda Türkiye’nin bilinçlendirme ve eğitim konusundaki çabalarının farkındadır. Bu nedenle Türkiye, yukarıda bahsi geçen hususların hangi somut adımlarla ele alınacağı konusunda Çalışma Grubu'na Ekim 2019’a kadar yazılı bir rapor sunmaya davet edilmektedir."

 

DAHA FAZLA HABER OKU