Sendikanın Tıp Bayramı anketi: Şiddet, borç, geçim sıkıntısı...

Genel Sağlık İş Sendikası'nın anketine yanıt verenlerin yüzde 95'ine göre Türkiye'deki temel sorun geçim sıkıntısı

Genel Sağlık İş Sendikası, 542 sağlık ve sosyal hizmet çalışanıyla anket yaptı. Anketin sonucu, ekonomik krizin sağlık ve sosyal hizmet çalışanları üzerindeki etkilerini ortaya çıkardı.

Ankete katılanların yüzde 55.5’i “Şiddete maruz kaldınız mı?“ sorusuna “evet” yanıtını verdi. Yani katılımcıların yarıdan fazlasının çalışma yaşamları boyunca en az bir kez hasta veya hasta yakınlarından şiddet gördüğünü söyledi.

Yarısı şiddet mağduru

Katılımcıların neredeyse tamamı (yüzde 99.6), hasta ve hasta yakınları tarafından sağlık çalışanlarının maruz bırakıldığı şiddet olaylarının son 5 yıl içerisinde arttığını düşünüyor. Yüzde 97.2’si şiddet olaylarına karşı alınan önlemlerin yeterli olmadığını söylüyor.

Araştırma sonucu sağlık sektöründeki tek ve köklü sorunun şiddet olmadığını da ortaya koyuyor.

Çalışanların yüzde 95’ine göre Türkiye’nin temel sorunu geçim sıkıntısı

Sağlık ve sosyal hizmetlerde çalışan kamu emekçilerinin yaklaşık yüzde 70’i gündelik yaşamlarını sürdürmek için borçlanmak durumunda kalıyor. 

Araştırmaya katılanların yüzde 40.8’i borç ödemelerinde çok zorlandıklarını belirtiyor. Araştırmaya göre, her 5 sağlık çalışanından 4’ü kredi kullanıyor, çalışanların yüzde 41.7’si fazla mesaiye kalıyor. Borçlu olan sağlık ve sosyal hizmet çalışanları da fazla mesai ve nöbete daha çok kalıyor.

Sağlık ve sosyal hizmet çalışanlarının neredeyse yüzde 30’unun aylık hane geliri yoksulluk sınırının altında. Araştırmaya katılanlardan 69.7’lik bir kesim ise görev tanımlarının bulunduğunu ancak kendilerine başka görevler de verildiğini belirtiyor.

Bayram olarak kutlamayacaklar

Sağlık meslek örgütleri bu yıl da 14 Mart’ı “Tıp Bayramı” olarak kutlamayacak. Türk Tabipleri Birliği 14 Mart Tıp Bayramı’nın bu yılki ana temasını, 14 Mart’ın 100’üncü yılı dolayısıyla “1919’dan 2019’a 14 Mart” olarak belirledi. Bu kapsamda 17 Mart Pazar günü İstanbul’da “Büyük Hekim Yürüyüşü” yapılacak. 

1919’da İstanbul işgal altındayken tıbbiye öğrencilerinin Haydarpaşa’da toplanıp işgali protesto ettiği 14 Mart’tan 100 yıl sonra sağlık meslek örgütleri İstanbul’da taleplerini yineleyecek, “Yüz yıldır ülkemize, mesleğimize ve geleceğimize sahip çıkıyoruz” diyecek.

DAHA FAZLA HABER OKU