Doha’nın ABD’deki ‘kar amacı gütmeyen’ bir kuruluşa fon aktardığı ortaya çıktı

Çarşamba günü yayınlanan dosyaya göre, Katar-ABD Enstitüsü QAI, her iki tarafı da anlaşmaya baskı yapmak için Yabancı Vekillerin Tescili Yasası (FARA) mucibince Mayıs ayı sonlarında kaydedildi

Katar’ın Washington Büyükelçiliği (Vikipedi)

Kar amacı gütmeyen Katar-ABD Enstitüsünün (QAI) Katar Devleti’nin yabancı bir temsilcisi olarak kaydedildiği ayrıntılarını içeren 51 sayfalık bir dosya yayınlandı. QAI, kendisini Katar ve ABD arasındaki kültürel ve eğitimsel etkileşimin ufuklarını genişleten bağımsız bir araştırma kurumu olarak tanımlıyor. Aynı zamanda iki ülke arasındaki işbirliği ve ilişkileri geliştirmek için barışçıl diyaloğa teşvik ettiğini vurguluyor. Kuruluşun Washington’daki Katar Büyükelçiliğinden milyon dolarlar elde etme ve yapılan çabalar karşılığında harcama yapma sözü aldığı kaydedildi. Enstitü veya kuruluş, Doha’nın çeşitli seviyelerde büyük kayıplara uğradığı dörtlü (Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn, Mısır) boykotun kısa bir süre ardından kuruldu.

Foreign Lobby web sitesinde yayınlanan bir habere göre, kendisini ‘kar amacı gütmeyen bir enstitü’ olarak kaydettiren Washington merkezli kar amacı gütmeyen bir kuruluş, Adalet Bakanlığı tarafından denetlenmesinin ardından, Katar Devleti’nin yabancı ajanı olarak kaydedildi.

Çarşamba günü yayınlanan dosyaya göre, Katar-ABD Enstitüsü QAI, her iki tarafı da anlaşmaya baskı yapmak için Yabancı Vekillerin Tescili Yasası (FARA) mucibince Mayıs ayı sonlarında kaydedildi. 51 sayfalık dosyaya göre QAI, Mayıs 2019’da Washington'daki Katar Büyükelçiliğinden 5,2 milyon dolarlık; Büyükelçilik, Katar Ulusal Turizm Konseyi (QNTC) ve Yüksek Teslim ve Miras Komitesi'nden ise 1 milyon dolarlık ek teminat aldı.

Dosyaya göre QAI aynı zamanda Ocak 2017’de Büyükelçilikle 1 milyon 742 bin 500 dolar değerinde ‘hediye ve teminat sözleşmesi’ imzaladı. Aynı zamanda QNTC konseyi ve Yüksek Komite ile 2019'dan itibaren yasal sözleşmeler de imzalandı.

Enstitü Başkanı Peggy Loar tarafından imzalanan kayıtta “QAI, bu kayıtla yapılan sözleşmeler imzalandığı tarihte, bu faaliyetlerin FARA kapsamındaki siyasi faaliyetler olduğuna inanmadı” ifadeleri geçti. Loar’ın 2008- 2013 yılları arasında Katar Ulusal Müzesi kurucu direktörlüğünü yapmış olması ise dikkat çekici.

12 Mart 2020’de ABD Adalet Bakanlığından bir mektup alan QAI, kayıt kararı aldı.

Bununla birlikte, enstitünün 2017-2019 tarihleri arasındaki başkanı ve ABD'nin eski Katar Büyükelçisi Charles Untermeyer de yönetiminde bulunduğu ve aylık 10 bin dolar aldığı süre boyunca enstitünün yabancı bir temsilcisi olarak da kaydedildi. Untermeyer, şu anda Teksas'ta yaşayan bir Katar lobicisi.

Resmi mali bültenine göre şu anda bir likidite krizi yaşayan Katar, bu nedenle üç yıl üst üste 10 milyar dolarlık uluslararası tahvil ihraç etti; aynı zamanda 8,2 milyar dolarlık hükümet sözleşmelerinin iadesini erteledi.

Independent Arabia, yayımlananlar hakkında bir yorum elde etmek için Washington'daki QAI ve Katar Büyükelçiliği ile iletişim kurmaya çalıştı; ancak herhangi bir cevap alamadı. 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Independent Türkçe için çeviren: Elif Turan

https://www.independentarabia.com/node/124701

DAHA FAZLA HABER OKU