Çin’in yurttaş puanlama sistemi: Güvenilmeyen ailelerin çocuklarının iyi okullara gitmesi yasaklanabilecek

Sistem ayrıca yurttaş puanı düşük yolcuları 1 yıla kadar uçak ve tren bileti almaktan men ediyor

Çin Yüksek Halk Mahkemesi Adalet Komitesi üyesi Liu Guixiang’a göre, sistemle başı derde girenler çocuklarının eğitim seçeneklerinde de sınırlamalarla karşı karşıya kalabilir. 

Buna göre sistem “güvenilmeyen” aile olarak değerlendirdiği bir aileden çocukların, ücretleri normal okullardan daha pahalı elit okullara gitmesini engelliyor. 

Lui ayrıca sistemin bir kimseyi yanlış yere veya aile üzerinde baskı kurmak için fertlerini cezalandırmayacağını ileri sürdü. Çinli yetkili ülkedeki hukuk sistemini “çok medeni” olarak tanımladı. 

Yurttaş puanlama sistemi aracılığıyla yurttaşları kara listeye alma, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’in inşa etmek istediği “Bir defa güvenilmez oldu mu, her zaman gözlem altında tutulmalı” ilkesine dayanan planıyla örtüşüyor. 

ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, 2018’de yaptığı bir konuşmada Çin’in yurttaş puanlama sistemini eleştirerek, “İnsan yaşamının hemen hemen her yönünü kontrol etmeye dayanan Orwellyen bir sistem” ifadesini kullanmıştı. 

Kara listeye alınmaya neden olan suçlamalar arasında terörizm hakkında yanlış bilgiler yayma, uçuşlarda sorun çıkarma, süresi dolmuş biletlerin kullanılması ve trenlerle sigara içmek gibi eylemler bulunuyor.

Yurttaş puanlama sisteminin kurallarını ihlal edenler finansal veya hukuki kabahat işlemekle suçlanıyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İnsan hakları savunucuları, Çin’de çoğunluğunu Müslümanların oluşturduğu 1 milyondan fazla insanın Çin’in uzak batısındaki Sincan bölgesindeki “toplama kamplarında” tutulduğunu ileri sürüyor. “Toplama kampları” kurduğu iddialarını reddeden Çin yönetimi ise söz konusu merkezlerin “yatılı okul” olduğunu savunuyor. 
 

 

* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/asia/

Independent Türkçe için çeviren: Cenk Korkmazer

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU