Çorlu tren faciası iddianamesi kabul edildi, 4 sanığa 2-15 yıl hapis isteniyor

TCDD’nin mali olarak sorumlu tutulduğu soruşturmada, siyasetçiler, bürokratlar, TCDD’nin üst yönetiminde yer alan kişilerle, makinistler hakkında kovuşturmaya yer olmadığına kararı verilmişti

Çorlu faciasıyla ilgili makinistler, bürokratlar ve TCDD üst düzey yöneticileri hakkında takipsizlik kararı verildi. Bilirkişinin kusurlu bulduğu 4 TCDD görevlisi ağır cezada yargılanacak

Bilirkişinin kusurlu bulduğu TCDD görevlileri Turgut Kurt, Özkan Polat, Çetin Yıldırım ve Celalettin Çabuk hakkında düzenlenen iddianame Çorlu Ağır Ceza Mahkemesi'nce kabul edildi.

İddianamede 4 sanığın “Taksirle birden fazla ölüme ve yaralanmaya sebebiyet verme” suçundan 2 yıldan 15 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları isteniyor.

Bilirkişi raporunda, TCDD 1. Bölge Müdürlüğü Halkalı 14. Demiryolu Bakım Müdürlüğü’nde Demiryolu Bakım Müdürü Turgut Kurt, TCDD Çerkezköy 143. Yol Bakım Şefliğinde yol bakım, onarım şefi Özkan Polat, TCDD  köprüler şefi Çetin Yıldırım, TCDD Çerkezköy 143. Yol Bakım Şefliğinde hat bakım ve onarım memuru Celalettin Çabuk’un kusurlu oldukları tespiti yapılmıştı.

Çöken menfez 145 yıllık

İddianamede olayla ilgili düzenlenen bilirkişi raporuna, 4 TCDD görevlisinin ilgili yönetmeliklerde yer alan sorumluluklarına ve savcılık ifadelerine yer verildi.

Bilirkişi raporunda aşırı yağmur yağışı nedeniyle çöken ve kazaya neden olan menfezin 1873 yılında yapıldığı bilgisi de iddianameye girdi.

Sanıklardan Turgut Kurt, görevinin, kazanın meydana geldiği güzergahta, ayda iki kez otodirezin ile ve gözle muayene yapmak olduğunu belirtti, kaza günü görev yeri İstanbul’da olduğunu söyledi.

Kaza bölgesinde yağış olduğuna dair ihbar almadığını öne süren Kurt, “Oradaki yağışı görmem veya bilmem mümkün değildir. Bu kazada bir ihmal veya kusurum yok. Bilirkişi raporuna itiraz ediyorum” dedi.

Sanık Özkan Polat, onarım şefi olarak görevinin, 51 kilometrelik demiryolu hattının bakım ve tamirini, makine ve elle yapmak olduğunu söyledi. Kazada sorumluluğu bulunmadığını iddia etti.

250 köprü, 2 bin 500 menfezden sorumlu şef

Sanık TCDD köprüler şefi Çetin Yıldırım ise görev bölgesinin Edirne Kapıkule’den, Eskişehir’e 750 kilometrelik bir hat olduğunu, bu hatta yaklaşık 250 köprü ve 2 bin 500 menfez ve üst geçit olduğunu vurgulayarak şu savunmayı yaptı:

“Kazanın olduğu menfez yüz yıllık bir yapı olmasına rağmen çok sağlıklı çalışan bir menfezdir. Kaza anında da altındaki dolgu malzemesinin yağıştan dolayı boşalmasına rağmen, üzerine gelen tonlarca yükü taşımıştır ve halen seyri sefere açıktır. Yağmurun yağdığı yerdeki muhtarlardan bize yağmurun bulundukları yerde yoğun olduğunu ihbar ettiklerinde kontrol amaçlı gideriz. Kazanın olduğu yerde yağmur olduğuna dair bir ihbar gelmedi.”

İddianameyi hazırlayan savcı, 4 sanık için görevleri ve atılı suç itibariyle idari izne gerek olmadığını kaydetti. Çorlu Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapılacak yargılamada tutuklu sanık bulunmuyor.

Çorlu Cumhuriyet Başsavcılığı, TCDD’nin mali olarak sorumlu tutulduğu soruşturmada siyasetçiler, bürokratlar, TCDD’nin üst yönetiminde yer alan kişilerle, makinistler Halil Altınkaya, Suat Şahin ve tren şefi Hüseyin Kahraman hakkında kovuşturmaya yer olmadığına karar vermişti. Davada 70’i kazada yaralanan mağdur, 301’i ölenlerin yakınları şikayetçi olmak üzere 371 şikayetçi bulunuyor.

DAHA FAZLA HABER OKU