Sanayi üretimi Ocak ayında yüzde 7,3 düştü

Ekonomistlere göre veri büyümede en kötünün geride kalmadığını gösteriyor

Sanayi üretimi endeksi verisi büyümenin öncü göstergesi kabul ediliyor ve 3 ay sonra büyüme rakamlarına yansıyor

Türkiye İstatistik Kurumu TÜİK'in açıkladığı verilere göre sanayi üretimi Ocak 2019’da geçen yılın aynı ayına göre yüzde 7,3 azaldı.

Büyümenin öncü göstergesi kabul edilen sanayi üretimi Aralık 2018’de yıllık bazda yüzde 9,8 düşmüştü. 


Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde Ocak ayında madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 7, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 7,5 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 1,7 azaldı.

Aylık bazda yüzde 1 artış

Sanayi üretimi bir önceki aya göre ise yüzde 1 arttı.
 
Ocak ayında madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi bir önceki aya göre yüzde 1,7, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 1,1 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 0,1 arttı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ekonomistler ne diyor?

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ekonomide 2018'in son çeyreğindeki yüzde 3'lük daralmanın ardından yaptığı açıklamada en kötünün geride kaldığını, büyümede en kötü beklentinin gerçekleşmediğini savunmuştu. 

İktisatçı Yalçın Karatepe sanayi üretimindeki yüzde 7,3'lük düşüşü "Türkiye küçülmeye devam ediyor. Açıklanan sanayi üretim verileri en kötünün geride kalmadığını gösteriyor" ifadeleriyle değerlendirdi.


Eski Hazine müsteşarlarından iktisatçı Mahfi Eğilmez ise Twitter'dan yaptığı değerlendirmede "Sanayi üretimi endeksi Ocak ayında da eksi çıktı. Buna karşılık (bunu söylemek için henüz çok erken olmakla birlikte) dipten dönüş emaresi görülüyor" ifadesini kullandı.




Aralık ayında sanayi üretimindeki düşüş yüzde 9,8'di. Ekonomist Mustafa Sönmez Ocak ayı verisinin beklentiler paralelinde geldiğini söyleyerek aylık bazdaki artışın ihracat siparişleri etkisiyle gelen ancak kalıcı olmayan bir artış olarak değerlendirdi. 


Ekonomist Banu Kıvcı Tokalı da bu veriyle 2019'un ilk çeyreğinde de yıllık daralmanın yüzde 3 civarında olacağı tahmininde bulundu.

 

DAHA FAZLA HABER OKU