Sosyal medyada sahte takipçiler ile beğenilerin yolu “tık fabrikası”ndan geçiyor

“Click farm” olarak adlandırılan ve kullanıcılara “sahte tık” sağlayan merkezlere ilgi yoğun. Sosyal medya platformlarında takipçi sayısını ve beğenilerini artıran isimler arasında ünlülerin de olduğu belirtiliyor

Dijital çağ, yeni uygulamalarla tanışmamızı sağlarken daha önce ihtiyaç duyulmayan bazı alanlara da yer açtı. Bunlardan biri de "click farm" olarak anılan "tık fabrikaları".

Aslında bu konu 2 sene önce gündeme gelmiş, çoğu Uzakdoğu’da bulunan bu merkezlerin görüntüsü sosyal medyada yer bulmuştu. 

Teknoloji yazarı Jamie Bartlett’ın Twitter hesabından benzer bir görüntüye yer vermesiyle konu yeniden gündeme geldi. Bartlett’ın paylaştığı görüntüde, bir odada binlerce cep telefonun sıraya dizildiği görülüyor, sahte tıklar bu şekilde yollanıyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Sosyal medyada takipçi sayısı ya da beğenilerini artırmak isteyenler bu yönteme başvuruyor. Kimi YouTuber’lar ile Instagram fenomenlerinin popüler gözükmek için hesaplarına ya da kanallarına satın aldıkları "bot"lar da bu uygulamalar arasında.

Hatta ünlülerin bile bu yöntem sayesinde takipçi sayıları ve beğenilerini artırdığı öne sürülüyor. 

Tık fabrikalarının verdiği sahte tık hizmeti, kimi şirketlerin de işine geliyor. Örneğin bir şirket kurdunuz. Bir an önce sosyal medyada yüksek sayıda takipçi kazanmak ve adınızı duyurmak istiyorsunuz. Bunun yolu da sosyal medyada popüler olmaktan geçiyor.

Sosyal medya platformları "tık fabrikaları"na karşı

Ancak sosyal medya platformları click farm’ların yaptığı işe karşı çıkıyor ve bunu “dijital manipülasyon” olarak adlandırılıyor. Birçok platform, sahte takipçi ve beğeni kazandırılmasına karşı önlem alıyor. 

"Tık fabrikaları" nerede popüler?

Click farm’lar özellikle Uzakdoğu’da çok popüler. Binlerce telefonun yer aldığı bu merkezlerde genellikle Çinliler, Vietnamlılar ve Hintler çok düşük ücretler karşılığında çalıştırılıyor.

 

DAHA FAZLA HABER OKU