Normalleşme ve kredi paketleriyle ikinci el araç piyasasında talep patlaması: Bir aylık satışı beş günde yaptık

İkinci el araç piyasası için açıklanan ve 3 Haziran’da uygulamaya geçecek kredi desteğinin sektörü daha da canlandırması bekleniyor

Fotoğraf: Pixabay/@LauraTara

Koronavirüs salgını nedeniyle insanların toplu taşımadan uzak durup özel araç kullanımına yönelmesi, seyahat yasaklarının 1 Haziran itibariyle kalkması ve kamu bankalarının yeni açıkladığı paketin yüzde 0,82 faizle kredi imkanı sunması ikinci el araç piyasasını canlandırdı. 

Otomol CEO’su Uğur Sakarya Dünya Gazetesi’ne verdiği röportajda kamu bankalarının 3 Haziran’dan itibaren devreye sokacağı taşıt kredilerini açıklamasıyla ikinci el araç talebinin patladığını söyledi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bayram sonrası beş iş gününde neredeyse bir aylık satış hacmine ulaştıklarını söyleyen Sakarya, “Kredinin altı ay ödemesiz ve 150 bin lira gibi yüksek bir tutara kadar kullanılabiliyor olması koronavirüs salgını sebebiyle üç aydır ötelenen talebin satışa dönmesine sebep oldu. Şüphesiz bunda çoğu markada sıfır araç stoğunun yeterli seviyede olmaması da ciddi etken oldu” dedi. 

Dünya Gazetesi’nden Aysel Yücel’e konuşan Otoshops Genel Müdürü Melih Mutlu da otomotiv pazarının nisanda bir önceki aya göre yüzde 50,46 oranında daraldığını hatırlatan mayıs ayında hareketlenmenin başladığını söyledi. 

Yeni açıklanan taşıt kredisinin ikinci el araçlar için ilk defa uygulanacağını söyleyen Mutlu “Ayrıca dolaylı olarak mevcut aracını sıfır ile değiştirmek isteyenlerin pazara sokacağı ikinci el araçlar, fiyatların dengelenmesine de katkıda bulunacak” şeklinde konuştu.

2020 yılında ikinci el pazarının tüm yaşananlara rağmen büyüme ile tamamlanmasını beklediklerini ifade eden Melih Mutlu şunları söyledi: 

Koronavirüs salgını nedeniyle yaşam tarzları değişecek. Yeni normale geçildikçe, toplu taşıma kullanmak istemeyenler, tatillere kendi araçları ile gitmek isteyenlerin sayısında artış yaşandıkça otomotiv sektörü beklenenin üzerinde satışlarla tamamlanabilir.

Fiyatlar son bir ayda yüzde 10 arttı

Salgın nedeniyle talebin hızlandığı ikinci el araç piyasasında fiyatlar da yeniden yükselişe geçti. 

Nisan ve mayıs ayı fiyat ortalamasını açıklayan ikinciyeni’nin analizine göreKovid-19 salgınının etkisiyle martta düşme eğiliminde olan ikinci el otomobil ve hafif ticari araç fiyatları nisanın ardından mayıs ayında da yükseldi. İkinci el otomobil fiyatları mayıs ayında yüzde 8,36 artış gösterdi. 

İkinciyeni Genel Müdürü Emre Ayyıldız, artışın mayısın son günleri ve haziran başında da devam ettiğini belirterek, son bir ayda ikinci el araçlarda fiyat artışının yüzde 10’u bulduğunu söyledi. 

Ayyıldız, "Bu artışın temel nedeni salgın dolayısıyla kişilerin kendilerini daha izole ettiği ulaşım alternatiflerinin tercih etmesi oldu. Kamu bankalarının kredi desteği de talebi hızlandırdı” dedi.

Yüksek fiyatlar, talebin satışa dönmesini frenliyor 

Analiz şirketi Cardata’nın CEO’su Hüsamettin Yalçın, son üç günde Sahibinden.com’daki ikinci otomobil ilan sayısının da 60 bini aştığını belirterek şunları söyledi:

Normalde bu sayı 20 binlerdeydi. İkinci el pazarı adet olarak da canlanıyor, yazın ikinci el için çok hareketli geçecek. 

Geçen hafta girilen ilan sayısı 47 bindeydi. Şimdi son 3 günde girilen ilan sayısı 60 bin. Talep çok arttı. Ancak fiyatların çok yüksek olması nedeniyle bunun satışa hemen dönüştüğünü düşünmüyorum. 

Talep artarak devam ediyor ama satışa dönüşmesi o kadar hızlı değil. Çünkü vatandaş da fiyatların çok yüksek olduğunun farkında.

 

Dünya Gazetesi

DAHA FAZLA HABER OKU