BM, Yemen için 2,4 milyar dolarlık yardım fonunu toplayamadı

BM Genel Sekreteri Guterres, “Yemen için yeterli fon sağlanamazsa 41 yardım programından 30'u gelecek birkaç hafta içinde kapanacak” dedi

Fotoğraf: AP

Birleşmiş Milletler'in (BM), insani krizinin yaşandığı Yemen'e 2,41 milyar dolarlık yardım fonu toplanması için bir konferans düzenledi.

Konferansta açıklamalarda bulunan BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, ''Yemen için yeterli fon sağlanamazsa 41 yardım programından 30'u gelecek birkaç hafta içinde kapanacak.'' uyarısında bulundu. 

Yemen'de ''zamana karşı yarışıldığı'' uyarısı da yapan Guterres, iç savaş nedeniyle sağlık sisteminin çöktüğü ülkede, Aden kentinde yeni tip koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle hayatını kaybedenlerinin oranının çok yüksek olduğuna dikkati çekti.

1,35 milyar dolar sözü verildi

Buna karşın Yemen için 2,41 milyar dolar yardım fonu toplanması için düzenlenen konferansta sadece 1,35 milyar dolar yardım sözü verildi. 

Uzun süredir siyasi istikrarsızlığın hüküm sürdüğü Yemen'de, İran destekli Husiler, Eylül 2014'ten bu yana Sana ve bazı bölgelerin kontrolünü elinde bulunduruyor. Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri ise Mart 2015'ten bu yana Husilere karşı Yemen hükümetine destek veriyor.

BM'ye göre dünyanın en büyük insani krizlerinden birinin yaşandığı Yemen'de, nüfusun yüzde 80'i insani yardım ve korumaya ihtiyaç duyuyor.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU