Anayasa Mahkemesi "Katil polis" sloganını hakaret saymadı

Deniz Benol ve arkadaşları "kalıplaşmış cümlelerden oluşan, hemen her toplumsal olayda atılan sloganları atmalarının hakaret kabul edilmesi" nedeniyle ifade özgürlüklerinin ihlal edildiğini savundular, AYM haklı buldu

AYM, pek çok eylemde atılan "Katil polis hesap verecek" sloganını "kalıp cümle" diyerek "eleştiri" kabul etti

Deniz Benol ile arkadaşları Furkan Çelik ve Oğulcan Akdoğan, 28 Kasım 2014 tarihinde Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) başvurmuştu. AYM başvuruyu kısmen kabul ederek "hak ihlali" kararı verdi.

Dava konusu olay 14 Mayıs 2012 tarihinde, Kadıköy’de meydana geldi. 1 Mayıs kutlamalarında meydana gelen olaylarla ilgili Paylaşma ve Dayanışma Derneği’ne baskın düzenleyen polis, üç kişiyi gözaltına aldı.

Sanıkların gözaltına alırken “Katil polis hesap verecek, direne direne kazanacağız, baskılar bizi yıldıramaz” şeklinde sloganlar attıkları öne sürüldü. Sanıklar hakkında güvenlik kuvvetine direnme ve slogan atarak görevli memura hakaret iddialarıyla dava açıldı. 

İstanbul 36. Asliye Ceza Mahkemesi sanıkları hakaret suçundan 13 ay 3 gün, memurlara görevini yaptırmamak ve direnmek suçundan 7 ay 15 gün hapis cezasına çaptırdı ve hükmün açıklanmasını geriye bıraktı.

"'Katil polis' kalıp ifadesi hakaret değil, eleştiri"

AYM’ye başvuran Deniz Benol ve arkadaşları, “Herhangi bir kişiye yönelik hakaret içermeyen, tehdit niteliğinde olmayan, kalıplaşmış cümlelerden oluşan, hemen her toplumsal olayda atılan sloganları atmalarının hakaret kabul edilmesi nedeniyle ifade özgürlüklerinin ihlal edildiğini” savundular. Başvurucular ayrı ayrı 15 bin lira manevi tazminat talebinde de bulundular. AYM manevi tazminat talebini reddederken, hak ihlali yapıldığına hükmetti. Kararda şöyle denildi:

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

“Başvurucuların attığı sloganlar nedeniyle ayrı ayrı 13 ay 3 gün hapis cezası ile cezalandırılmasına ilişkin olarak hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı verilmiştir. Söz konusu mahkeme kararı ile başvurucuların ifade özgürlüğüne yönelik bir müdahale yapılmıştır. 

Kelime anlamıyla ele alındığında rahatsız edici bir içeriğe sahip olan ‘Katil polis hesap verecek’ şeklindeki sloganın (başvurucuların bakış açısından) kolluk kuvvetlerinin muamelelerine karşı eleştiri amacıyla atıldığı değerlendirilmiştir.

Kalıplaşmış sloganların tekrarından ibaret sloganlar kitlesel eylemler yapan bazı grupların kolluk güçleriyle karşılaştıkları durumlarda sıkça kullanılmaktadır.

Sloganın polisi hedef aldığı konusu da kuşkuludur. Bu bağlamda ‘Katil polis hesap verecek’ şeklindeki sloganın genel nitelikli olduğu değerlendirilmiş ve başvuru konusu olayda görev yapan polislerin kişisel şeref ve itibarına yönelik olmadığı kabul edilmiştir.

“Kamu görevlisine karşı görevinden dolayı hakaret suçu bakımından ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine” hükmeden AYM, ihlalin sonuçlarının giderilmesi için yeniden yargılama yapılmasına karar verdi. Dosya yerel mahkemeye gönderildi.
 

DAHA FAZLA HABER OKU