Türkiye'den ayrılmak zorunda kalan Alman gazeteci Jörg Brase Türkiye'ye dönecek

ZDF televizyonunun İstanbul bürosu şefinin basın kartı süresi uzatıldı. Tagesspiegel gazetesinin Türkiye muhabiri Thomas Seibert'in ise beklediği belirtildi

Alman gazeteci Jörg Brase / Fotoğraf: AFP

Basın kartının süresi uzatılmadığı için Almanya'ya dönmek zorunda kalan Alman gazetecilerden Jörg Brase'nin basın kartı uzatıldı.

Alman ZDF televizyonunun İstanbul bürosu şefi olan Jörg Brase Twitter hesabından açıklama yaparak birkaç gün içinde Türkiye'ye döneceğini söyledi.

Brase "Türkiye kararını düzeltti. Jörg Brase basın kartını alacak. Önümüzdeki günlerde İstanbul'a döneceğim. Thomas Seibert ve diğer birçok kişi ise kartını beklemeyi sürdürüyor" ifadelerini kullandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Türkiye’de basın kartlarının süresi uzatılmayan Brase ile Tagesspiegel gazetesinin Türkiye muhabiri Thomas Seibert, 10 Mart'ta Türkiye’den ayrılmışlardı.

Alman gazeteciler Jörg Brase ile Thomas Seibert’in basın kartlarının süresinin uzatılması için yaptıkları başvuru Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi (CİMER) tarafından reddedilmişti. 
 


Tagesspiegel gazetesinin İstanbul muhabiri Thomas Seibert 1997 yılından bu yana 22 yıldır Türkiye’de yaşıyordu. Türkiye’den ayrılmadan önce Deutsche Welle Türkçe’ye açıklama yapan Seibert, Türk gazeteciler için şartların kendileri için olduğundan daha zor olduğunu söylemişti:

"Türk meslektaşlarımızın burada yaşadıkları ile karşılaştırıldığında bizim durumumuz bir lüks aslında. 130’dan fazla meslektaşımız yazdıkları veya paylaşımları nedeniyle cezaevinde bulunuyor. Jörg ve ben ise bugün uçağa biniyoruz. Arada çok büyük bir fark var, bunu açıkça söylemek gerekiyor. Ancak Türk hükümetinin ülke sınırlarının ötesinde de açıkça baskı oluşturmaya çalışması endişe verici."

ZDF İstanbul bürosunun şefi Jörg Brase ise, basın kartının süresinin neden uzatılmadığını bilmediğini dile getirerek, “En azından adli inceleme gerektirecek bir neden yok. Benim bildiğim kadarıyla, Türkiye’deki mevcut basın yasasını da ihlal etmedim” diye konuşmuştu. 

 

DAHA FAZLA HABER OKU