Tarım Bakanı’na patates soruları… “200 bin tonluk ithalatta danışmanlık yaptığınız firma aracı mı olacak?”

CHP milletvekili Okan Gaytancıoğlu Bakan Pakdemirli’nin yanıtlaması talebiyle soru önergesi verdi

CHP Edirne Milletvekili Gaytancıoğlu’nun soru önergesinin arkasında Resmi Gazete’de 11 Mart 2019 tarihinde yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararnamesi var. 

Kararnameyle patatese 20 Nisan 2019 tarihine kadar sıfır gümrük vergisi getirildi. Bu dönemde 200 bin ton patates ithal edilecek. “Tarım ülkesi Türkiye nasıl oldu da patates ithal edecek hale geldi” sorusu bir yana, kararnameyle yeniden gündeme gelen bir ayrıntı daha var. 

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli bir dönem çok uluslu gıda devi McCain Foods şirketinde üst düzey yöneticiydi. Pakdemirli’nin bakanlık görevine atanmasının ardından Anadolu Ajansı’nın hazırladığı grafikte bu görevi açıkça yazılmıştı.

 

 

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın internet sitesine konulan biyografide ise (altta) şirketin adı yazılmamış, sadece uluslararası olduğu belirtilmiş.  

 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

CHP’li Gaytancıoğlu’nun soru önergesi Pakdemirli’nin bir zamanlar yaptığı bu göreve ilişkin. Gaytancıoğlu, Pakdemirli’ye “Türkiye sıfır vergi ile patates ithalatını, dondurulmuş patates sektöründe faaliyet gösteren küresel bir firma olan McCain Food şirketi aracılığıyla Rusya, Ukrayna ve Irak'tan mı gerçekleştirecektir?” diye sordu. 

Bakan Pakdemirli ise patates kararnamesinin ardından Anadolu Ajansı’na bir açıklama yaptı. Açıklama McCain Foods şirketi iddiasına ilişkin değil. Bakan, patates üretiminin yasaklandığı haberlerini yalanladı:

“Patates üretiminin yasağı ile ilgili herhangi bir şey kesinlikle söz konusu değil. Böyle bir şey sosyal medyada paylaşıldığı yönünde bana bilgi geldi. Bu nedenle ben de açıklama yapma ihtiyacı duydum.” 

Pakdemirli 200 bin tonluk ithalat izninin bir bir kereye mahsus olduğunu da hatırlattı. “Üreticimizi endişelendirecek bir şey yok. Çünkü 20 Nisan’da sona eriyor” dedi. 

"Karar bir market zinciri için mi alındı?"

Tarım Bakanı’nın “endişelenmeyin” dediği üretici ise endişeli. Tarım yazarı Ali Ekber Yıldırım, Dünya gazetesindeki köşesinde üreticinin ne düşündüğünü yazdı. Yazıya göre, üreticiler, kararın bir market zincirinin tedarikçisi için bu kararın alındığını düşünüyor: 

“Kararnameyi Resmi Gazete'de görünce şok olduk. Şu anda ithalat yapmayı gerektirecek bir durum yok. Bize hiç kimse ithalatla ilgili bilgi vermedi. Görüşümüzü de soran olmadı. Geçen hafta Tarım ve Orman Bakanımız Bekir Pakdemirli ve bürokratları Niğde'deydi. Birlikte toplantı yaptık. İthalatın konusu geçmedi. Bakan Pakdemirli ve bürokratlarının da bundan haberi olmadığına inanıyoruz. Bakanımıza geçen hafta anlattık. Şu anda patateste ürün temini ile ilgili bir sorun yok. Aşırı fiyat artışı da yok. Yılbaşından bu yana 200 kuruş artıyor sonra tekrar düşüyor. Bu sabah kararnameyi görünce şok olduk. Bazı iddialar var. Ülke genelinde binlerce mağazası olan bir market zincirinin tedarikçisi için bu kararın alındığı yönünde. Elimizde kanıt olmadığı için net olarak söyleyemiyoruz. Ama görünen o ki adrese teslim bir kararname olmuş."

Ancak Ali Ekber Yıldırım'ın Twitter hesabından yaptığı paylaşıma göre ithalat kararının McCain Foods şirketiyle ilgisi yok. 

DAHA FAZLA HABER OKU