HÜDA PAR Genel Başkanı Sağlam: Adalet yönetimde istikrar için kurban edilmiş, Türkiye’de hukuk daha da tartışmalı hale getirilmiştir

Hür Dava Partisi Genel Başkanı Sağlam, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçişle Seçim Kanunları ve Siyasi Partiler yasasında yapılması gereken değişikliklerin ağırdan alındığını ve bugüne kadar yapıldığını söyledi

İshak Sağlam / Fotoğraf: HÜDA PAR Basın

Hür Dava Partisi (HÜDA PAR) Genel Başkanı İshak Sağlam, yaptığı haftalık gündem değerlendirmesinde, uzun süredir değiştirilmesi beklenen ve yapılmayan seçim mevzuatını değerlendirdi.

Seçim mevzuatının adil bir hale getirilmesi çağrısında bulunan Sağlam, mevzuata dair sunduğu önerilerde; yüzde 10 seçim barajının kaldırılması ve hazine yardımının, seçime girme yeterliliğine sahip tüm partilerin faydalanabileceği adil bir sisteme dönüştürülmesi gibi önerilerde bulundu.

“Seçim mevzuatı adil hale getirilmelidir”

16 Nisan 2017 tarihinde yapılan referandum ile Türkiye’nin, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçiş yaptığı belirten Sağlam, “Anayasada önemli bazı değişiklikler yapılmış, sistemin gerektirdiği uyum yasalarının bir kısmı da çıkarılmıştır. Ancak Seçim Kanunları ve Siyasi Partiler yasasında yapılması gereken değişiklikler ağırdan alınmış ve bugüne kadar yapılmamıştır” dedi.

Yeni sistemde bazı değişiklikler yapılmış olsa da asıl yapılması gereken “temsilde adalet” ile ilgili değişikliklerin yapılmadığı kaydeden Sağlam, “Yani adalet, yönetimde istikrar için kurban edilmiş, Türkiye’de hukuk, daha da tartışmalı hale getirilmiştir. Seçim mevzuatında değişikliklerin yapılmasının değerlendirildiği bu süreçte ‘yönetimde istikrar’ ile birlikte ‘temsilde adalet’in sağlanması temel hedef olmalıdır” diye konuştu.

“Kanun adaleti sağlayacak şekilde değiştirilmelidir”

“Seçimlerin Temel Hükümleri Hakkında Kanun’, ‘Siyasi Partiler Kanunu’, ‘Mahalli İdareler Seçimi Kanunu’ partiler ve adaylar arasında adil bir yarış ve temsilde adaleti sağlayacak şekilde değiştirilmelidir” diyen Sağlam devamında şunları söyledi:

“Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile hükümsüz olan yüzde 10 seçim barajı kaldırılarak temsilde adaletin önü açılmalıdır. Geniş halk kitlelerinin mecliste temsil edilmesinden korkulmamalıdır. Siyasi Partiler Yasası, siyasi partilerin bütün faaliyetlerini her türlü baskı ve kaygıdan uzak özgür bir ortamda yapabilecekleri bir hüviyete kavuşturulmalı ve seçim dönemlerinde partilerin propaganda yapma imkânları adil hale getirilmelidir.”

“Değişiklik ikbal ve manipülasyonlara malzeme yapılmamalı”

Sağlam, siyasi partilere yapılan hazine ve seçim yardımı seçime girme yeterliliğine sahip tüm partilerin faydalanabileceği adil bir sisteme dönüştürülmesi gerektiğini söyledi.

Değişikliklerin yapılma süreci siyasi ikbal ve manipülasyonlara malzeme yapılmama gerektiğine dikkat çeken Sağlam, “Adil bir Halk iradesinin meclise yansıması ve halkın etkin bir şekilde yönetime katılması amacıyla bu değişiklikler bir an önce yapılmalıdır” ifadelerini kullandı.

 

Independent Türkçe
 

DAHA FAZLA HABER OKU