Hava kirliliği sigaradan daha fazla ölüme yol açıyor

Çalışmalar hava kirliliğinin tahmin edilenin iki katı ölüme neden olduğunu gösterirken, araştırmacılar da AB’nin hava kirliliği ile mücadelede geri kaldığını belirtiyor

Londra Avrupa'nın en fazla hava kirliliğine sahip şehirlerinden biri / Fotoğraf: Press Association 

Yeni bir çalışmaya göre, hava kirliliği yüzünden ölen insan sayısı sigara yüzünden ölenlerden daha fazla olabilir.

Alman araştırmacılar, dünya genelinde, yılda 8 milyon 800 bin kişinin hava kirliliği ile bağlantılı sebeplerden ölmüş olabileceğini ortaya koydu.

Bu sayıya ek olarak, yalnızca Avrupa’da 790 binden fazla insanın bu sebeple öldüğü tahmin ediliyor. Bu tahmin, kardiyovasküler hastalıkların getirdiği ek ölümleri hesaba katmayan önceki tahminlerin iki katı.

Mainz Üniversitesi Tıp Merkezinden Profesör Thomas Munzel, konuyla ilgili şunları aktardı:  

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

“Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) 2015’teki 7,2 milyon ekstra ölümden sigarayı sorumlu tutuyor. Bu açıdan bakarsak, hava kirliliği bir yılda, sigaradan daha fazla insanın ölümüne neden olmuş. Sigarayı bırakabiliriz ama hava kirliliği böyle bir şey değil.”

Araba, enerji santralleri ve fabrikalardan kaynaklanan egzozlardan çıkan azot oksit (NOx) ve kurum partikülleri zararlı bir gaz karışımı oluşturabilir. Bunlar kalp krizi, felç ve astım ataklarının artmasına yol açıyor. 

Öte yandan, Avrupa’daki mevcut hava kirliliği, DSÖ’nün belirlediği güvenli seviye eşiğini iki kat geçmiş durumda. Hava kirliliğinin 2015’te İngiltere’de 64 bin, Almanya’da ekstradan 124 bin ve İtalya’da da 81 bin kişinin ölümüne neden olduğu tahmin ediliyor.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/health

Independent Türkçe için çeviren: Çağla Üren

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU