“Zafer mi, düzmece mi?”… Buteflika’nın kararları sonrası Cezayir sokakları nefesini tuttu

“İktidarın çıkarlarına hizmet eden” kararlara karşı Cuma günü barışçıl gösterilerin yapılması için çağrı yapıldı

Buteflika’nın kararlarını açıklamasının ardından Cezayirliler sevinç gösterilerinde bulundu / Fotoğraf: Reuters

Cumhurbaşkanı Abdulaziz Buteflika’nın beşinci dönem Cumhurbaşkanlığı adaylığından çekildiğine ve 18 Nisan’da yapılması planlanan seçimleri ertelemesine yönelik açıklamalarının ardından Cezayir sokakları ikiye bölündü. Böyle bir durum ülke tarihinde yaşanmamıştı. 

Bazıları durumu “kısmi bir zafer” olarak görürken, diğerleri ise Buteflika’nın yeni hesaplar yapmak için dört dönemlik cumhurbaşkanlığına fazladan bir yıl daha eklediği yorumunda bulunuyor. 

Cezayirliler, Buteflika’nın açıklamasından çok kısa bir süre sonra kutlama yapmak için sokaklara çıktı. Hükümet Sarayı yakınlarındaki Maurice Odane alanına toplanan göstericiler sevinçlerini kornaya basarak dile getirdi. Oul Mai Meydanı ise son üç cumadır “beşinci dönem” karşıtı gösterilere sahne oluyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

“Halkı kandırıyorlar”

Öte yandan, sosyal medya platformlarında Buteflika’nın kararlarının “halkı kandırmaya yönelik” olduğu yorumları yapıldı. 

Sokaklara çıkan kişilere değinen onlarca aktivist, “Neler olduğunu anlamıyorlar. Cumhurbaşkanı’nın beşinci dönem için aday olmayacağı doğru ancak önceki dört dönem ne usüle uygundu ne de anayasaldı” yorumunda bulundu. 

Başka bir aktivist, “Ne kadar acayip. Buteflika seçim bile yapmadan Cumhurbaşkanı olarak kalmayı başardı” dedi.

82 yaşındaki Buteflika 20 yıldır Cezayir’i yönetiyor. Ancak 2013’te felç geçirdiğinden beri halka açık yerlerde nadiren ortaya çıktı.

“Kısmi zafer”

Diğer tepkilere gelince, Cezayirli avukat Mustafa Boşaşi yayınladığı bir videoda Buteflika’nın kararlarını “kısmi bir zafer” olarak yorumladı.

Boşaşi, halkın daha önce “Geçiş dönemi ve ulusal birlik hükümeti” talep ettiğini söyledi. “Gerçek seçimlere gitme konusundaki halk arzusunu atlatmak istemiyoruz” diye ekledi.

Öte yandan Buteflika, çalışma organizasyonunu özgür, çoğulcu bir otorite organına veren, Cezayir toplumunu tüm mezhepleriyle ve görüşleriyle temsil eden, başında ise toplum tarafından kabul edilmiş bağımsız, yerli ve tecrübe sahibi bir kişiliğin olduğu adil bir ulusal sempozyum kurulması vaadinde bulundu. Bu da bazı gözlemcilerin bu görevi devralması için özellikle halka yaptığı açıklamanın ardından pazartesi günü Buteflika ile görüşen Lahdar Brahimi'yi aday göstermesine neden olmuştu.

Anayasanın ihlali

Öte yandan Cumhurbaşkanlığı Seçimleri için adaylığını açıklayan Gelecek Cephesi Partisi Başkanı Abdulaziz Belaid, Buteflika’nın beşinci dönem adaylığından çekilmesini “anayasanın hükümlerinin açık ihlali” olarak yorumladı.

Partisinin Facebook hesabı üzerinden açıklama yapan Belaid, “Siyasi çalışmalarımızda anayasa hükümlerine her zaman uyduk ve yönetimin buna saygı duymasını istedik. Cumhurbaşkanı'nın mektubunda yer alan kararlar, anayasa hükümlerinin açıkça ihlal edildiğini gösteriyor” ifadelerini kullandı.

Abdurrezzak Makri’nin başkanlığını yaptığı Barış İçin İslami Toplum Hareketi Başkan Yardımcısı ve eski bakanlardan Abdulmecid Manasira, “Buteflika’nın adaylıktan vazgeçip yönetimde kalması anayasal değildir” açıklamasını yaptı.

Sokağın nabzı

Buteflika’nın sokağın talebini kabul ettiğini ancak bunu kendi tarzıyla yaptığını söyleyen Manasira, “Siyasi muhalefet sokağın görüşünü bekliyor. Eğer halk bu adımları kabul ederse biz de kabul ederiz. Eğer kabul etmezse -ki bu beklenen bir şey- o zaman biz de karşı çıkarız” dedi.

Bu arada, Buteflika’nın kendi iktidar gücünün yararına verdiği kararları protesto etmek için Cuma günü barışçıl gösterilerin yapılması yönünde sosyal medya platformları üzerinden çağrı yapıldı.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independentarabia.com/node/11906

Independent Türkçe için çeviren: Abdurrahman Koç

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU