Gebze-Halkalı banliyö hattı seçime 19 gün kala açıldı... Sendikalar "hazır değil" uyarısı yapmıştı

7 yıl sonra açılan Gebze-Halkalı banliyö hattının ilk seferinde makinist koltuğunda Cumhurbaşkanı Erdoğan vardı

2012’den bu yana yenileme çalışmalarının devam ettiği Gebze-Halkalı banliyö hattı açıldı.

Açılışı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yaptı. 7 yıl sonra yapılan ilk seferde makinist koltuğunda Erdoğan vardı. Kartal’dan Maltepe İstasyonu’na kadar süren sefere AK Parti İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Binali Yıldırım ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan da katıldı.

Sendikadan “Marmaray hazır değil” uyarısı

Birleşik Taşımacılık Sendikası geçen hafta hattın hazır olmadığı uyarısı yapmıştı. Açılışı daha önce birkaç kez ertelenen Gebze-Halkalı banliyö hattında frenleme sisteminin yetersiz olduğu, kontrol sisteminin düzgün çalışmadığı öne sürülüyor. Sendikanın “Marmaray’ı Seçimlere Alet Etmeyin” başlığıyla yaptığı açıklamada açılış tarihinin ertelenmesi talep edilmişti:

"Aynı hat üzerinde hem Marmaray trenleri ve hem de ana hat trenlerinin çalıştırılması öngörüldüğünden ERTMS (European Rail Traffic Management System) sistemi ile çalışacak trenler için bazı noktalarda sinyal görüş mesafesi çok kısa olup yönetmeliklerle belirlenmiş frenleme mesafesi için yetersizdir. Marmaray trenlerinin işletim sistemi olan CBTC (Communications Based Train Control) iletişim tabanlı tren kontrol sistemi henüz tam olarak çalışmamaktadır. OCC Kumanda merkezi ekranında sık-sık tren kayıpları yaşanmaktadır. Yani hat üzerinde işleyen trenler Trafik Kontrolörü ekranında zaman zaman görünmemektedir."


2002 yılından bu yana 97 kişinin hayatını kaybettiği 6 tren kazasının hatırlatıldığı açıklamada 10 günlük test süresinin hattı açmak için yetersiz olduğuna vurgu yapıldı. Ayrıca makinistlerin yol tecrübesinin yetersiz olduğu ve bundan kaynaklanabilecek aksaklıkların kazalara davetiye çıkarabileceği de ifade edildi.

"2013 yılında hizmete açılan 13,6 hat kesiminde çalışan makinistler yeterince bilgi ve deneyime sahip olmakla beraber yeni yapılan 63 km’lik hattın eğim, peron, sinyal, makas yerleri konusunda yeterli bilgiye sahip olmadıkları için yol tecrübesine tabi tutulmaları gerekmektedir."

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan ise gerekli tüm altyapı ve istasyonların tamamlandığını savunmuştu.

Çalışmalar sırasında yaşanan bir aksaklık görüntülere de yansıdı

Gebze-Halkalı banliyö hattında yaşanan bir aksaklığın görüntülerini ekonomist Mustafa Sönmez geçtiğimiz günlerde Twitter’dan paylaşmıştı.
 


Görüntünün 14 Şubat 2019'da Halkalı istasyonundaki test sürüşü sırasında kaydedildiği belirlenmişti. İstasyondaki platforma yanaşan vagonun sürtme sebebi ise istasyonlardaki platform ve trenler arasındaki mesafenin farklı oluşu ve trenlerin manevraları esnasında yaşanan bir aksaklık olarak ifade edilmişti. 

63 kilometrelik hat 115 dakikada katedilecek

Gebze-Halkalı banliyö hattının açılışında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan günde 1 milyon 700 bin yolcu taşınacağını söyledi. Erdoğan bugüne kadar yaklaşık 8,5 milyar lira harcanan hatla birlikte İstanbul'un 170 kilometre olan raylı sistem uzunluğunun, 233 kilometreye çıkarıldığına da ifade etti.

Cumhurbaşkanı banliyö hattı Marmaray’la birlikte 43 istasyondan oluştuğunu ve İstanbul’un 10 ilçesinin hattı doğrudan kullanma imkanına sahip olduğunu da belirtti.

Eskiden 185 dakikada katedilen Gebze-Halkalı arası 110 dakika kısalarak 115 dakikaya indi.

DAHA FAZLA HABER OKU