Yaban Hayatı Uzmanı Kütükçü: Bodrum’da görüntülenen hayvanın yürüyüş şekli ve vücut yapısı leopara benziyor

Bodrum Bitez’de Turgay Gelmez adlı bir vatandaş leopara benzeyen bir hayvanı görüntüledi. Yaban Hayatı Uzmanı Ahmet Emre Kütükçü, hayvanın yürüyüş şeklinden ve vücut yapısından leopar olabileceğini söyledi

Bodrum Bitez'de ağaçları sulamak için bir siteye giden Turgay Gelmez, sarp arazide kendisine yaklaşık 300 metre mesafede daha önceden görmediği bir hayvanı fark etti.

Gelmez, jaguara benzettiği hayvanı cep telefonuyla kısa süreliğine görüntüledi.

Siyah renkli hayvanın görüntülerde taşların arkasında bekledikten sonra arazide yürüyerek gözden kaybolduğu görüldü.

Konuyla ilgili Bodrum’da yayın yapan Kent Haber'e bir açıklama yapan Turgay Gelmez, şöyle konuştu:

Biz Bitez'de daha önce diktiğimiz ağaçları sulamaya gitmiştik. Kayaların arasında dolanan bir hayvanı gördüm. Hayvan kedi veya köpeğe benzemiyor. Zaten kedi olsa o mesafeden görünmez. Kocaman bir hayvandı. Jaguar olduğunu tahmin ediyorum. Bölgedeki bir evden kaçmış olabilir. Hayvan kayaların arasında gezerken bölgedeki kuşlar da büyük bir gürültüyle ötüyordu.

leopar.jpg
Bir zamanlar Anadolu'da görülen leoparların soyu aşırı avlanma sonucu 1970'lerde tükenme noktasına geldi / Fotoğraf: Mehmet Ertüzün

 

Soyu tükendi sanılan Anadolu Parsı mı?

Bölge uzun yıllardır aranmasına karşın bulunamayan ve soyu tükendi sanılan Anadolu Parsı’nın yani Anadolu Leoparı’nın eski yaşam alanı olması nedeniyle vahşi yaşam meraklılarını heyecanlandırdı.

Akdeniz Bölgesi’ndeki Toros Dağları’nda ve Muğla, Aydın ormanlarında 1970’li yıllara kadar tek tükte olsa görülen leoparlara o tarihten sonra rastlanmamıştı.

Son yıllarda Türkiye’nin doğusundaki kimi illerde leoparlara rastlansa da bunların İran ya da Kafkasya’dan geçen türler olduğu sanılıyor.

ahmet emre.jpg
Ahmet Emre Kütükçü / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

Kütükçü: Görüntülerdeki hayvan bir leopar olabilir

Görüntüleri yorumlayan WWF- Türkiye ( Doğal Hayatı Koruma Vakfı) Yaban Hayatı Uzmanı Veteriner Ahmet Emre Kütükçü, şayet görüntülere eklememe yapılmamış ise Bitez’de görüntülenen hayvanın vücut şeklinin ve yürüyüş şeklinin leopara benzediğini ve siyah renkli olmasının da mümkün olduğunu söyledi.

Kütükçü, her ne kadar "Anadolu Leoparı" olarak adlandırılsa da Türkiye’de görülen leoparların Kafkasya alt türüne ait olduğunu kaydetti.

Leoparlar, Türkiye’ye Kuzey Irak ve Nahçivan üzerinden giriyorlar

Kütükçü, Kuzey Irak’ta ve Nahçivan’da yaşayan leopar türlerinin zaman zaman sınırı aşarak Türkiye’nin doğusunda da görüldüğünü belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

Bu kadar batıda uzun zamandır görülmüyordu. Leoparların genç bireylerinin uzun mesafeler kat ettiği biliniyor. Bu da bunlardan biri olabilir. Ancak görülen hayvanın o bölgede yerleşik bir leopar ailesinin bireyi olduğunu sanmıyorum. Yoksa bugüne kadar mutlaka görülürlerdi. Dışarıdan gelmiş olma ihtimali yüksek ama yine de olasılıklar araştırılmalı.

Kaçak beslenen bir leopar mı?

Kütükçü, leoparın bir ihtimal kaçak olarak çiftliğinde bu hayvanı besleyen bir vahşi yaşam meraklısına da ait olabileceğini, hayvanın kaçmış olma ihtimalinin de olduğunu kaydetti.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU