ABD’de bir ilk: New York'ta ‘yabancı’ ve 'yasa dışı göçmen' kelimeleri yasaklandı

New York belediye meclisi, bazı kelimelerin yasal belgelerde kullanımını insanları küçük düşürdüğü gerekçesiyle yasakladı

Fotoğraf: Reuters (arşiv)

ABD’nin Minnesota eyaletinde polisin gözaltı işlemi sırasında hayatını kaybeden George Floyd'un görüntüler ülkede ırkçılık ve polis şiddeti tartışmalarını yeniden alevlendirdi. 

Ülkenin birçok eyaletinde ırkçılık karşıtı protestolar düzenlenirken, New York kenti belediye meclisi, insanları küçük düşürdüğü gerekçesiyle bazın kelimelerin kullanımı yasaklayan bir karar aldı.

Washington Examiner sitesinin haberine göre, Belediye meclisi aldığı bir karara göre, yabancı (alien) ve 'yasa dışı göçmen' (illegal immigrant, illegal migrant) kelimelerinin, şehrin yasal belgelerinde kullanılması yasaklandı.

Söz konusu ifadeler yerine 'vatandaş olmayan' (noncitizen) kelimesinin kullanılması kararlaştırıldı. 

Oy çokluğuyla kabul edilen kararın ardından yetkililer, bu kelimelerin çağ dışı olduğunu, insanları küçük düşürdüğünü ve toplumu böldüğünü belirtti. 

'Kullanmayı seçtiğimiz kelimelerin etkileri ve sonuçları var'

Kararı destekleyen Meclis Üyelerinden Francisco Moya, "Kelimeler önemli. Kullanmayı seçtiğimiz kelimelerin etkileri ve sonuçları var. Şehir olarak, kelimelerimizi insanları canavarlaştırmak ve toplumu bölmek yerine herkesi 'insan' olarak kabul edecek şekilde seçmeliyiz" dedi. 

Kararı desteklemeyen Meclis Üyesi Steven Matteo ise, "'Vatandaş olmayan' dediğimiz kişilerin hepsi aynı özellikleri taşımıyor. Bazıları turist, öğrenci veya geçici ya da daimi yasal sakinler, bazıları ise yasa dışı yollarla ülkeye girmiş kişiler. Bu mevzuat, yasal belgelerde önem arz eden bu detayları silmeye yönelik, kötü tasarlanmış bir girişim" diye konuştu. 

Kararın kabul edilmesyile, New York, 'yabancı' ve 'yasa dışı göçmen' kelimelerinin yasaklandığı ilk şehir oldu. 

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU