Gebze-Halkalı demiryolu belirsizliği sürüyor: Defalarca ertelenen açılışta gözler yarına çevrildi

Yetkililer senelerdir hizmete sokulması beklenen demiryolu hattında yarını işaret etse de soru işaretleri yerini koruyor

Gebze'den Halkalı'ya uzanacak 43 istasyonlu, 76 kilometre uzunluğundaki banliyö hattın yolculuk süresini 115 dakikaya indirmesi ve günde 1 milyon 200 bin yolcunun taşınması hedefleniyor.

Marmaray projesi kapsamında yenilenmesi için 2013’te kapatılan Gebze-Halkalı hattının 2015’ten beri yeniden hizmete sokulması gündemde.

Bu tarihteki açılış herhangi bir gerekçe gösterilmeden 2017’ye ertelendi. Ancak açılış gerçekleşmedi ve demiryolu hattının bu kez de 2018’de hizmete sokulacağı kaydedildi. Önce Eylül, ardından da Aralık ayı işaret edildi.

Gebze-Halkalı hattı beklenen tarihlerde de açılmayınca bu kez gözler 2019’a çevrildi. 

Binali Yıldırım: Gebze-Halkalı arasındaki banliyö hattını 12’sinde açmış olacağız

Bu sefer demiryolu hattının açılışının Mart ayında gerçekleşeceği konuşulur oldu. 

5 Şubat’ta bir televizyon kanalına konuk olan AK Parti Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Binali Yıldırım, Gebze-Halkalı hattının 10 Mart’ta hizmete gireceğini açıkladı. Yıldırım, “Mart ayının 10’undan itibaren yolculu seferler başlayacak” şeklinde konuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

 

Ancak beklenen açılış 10 Mart’ta da gerçekleşmedi. Ataköy’de Malatyalı İşadamları Derneği’nin organizasyonuna katılan Yıldırım, bu kez de Marmaray’ın ikinci bölümü olan Gebze- Halkalı arasındaki banliyö hattının 12 Mart’ta Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katılımıyla açılacağını duyurdu.

Yıldırım şu sözleri söyledi:

“Gebze'den Halkalı'ya kadar Marmarayı da kullanarak, denizin altından da geçerek trenler 110 dakikada 38 istasyona uğrayacak, 8 ilçeye hizmete edecek. Hayırlı uğurlu olsun.”

 

Mevlüt Uysal: Halkalı-Gebze banliyö hattı Salı açılacak

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı ve AK Parti Büyükçekmece Belediye Başkan Adayı Mevlüt Uysal da Güzelkent’te Hukukçular sitesinde katıldığı bir programda yaptığı açıklamada açılış için 12 Mart’ı işaret etti.

Bakan Turhan: Hat 12'sinde açılacak, 185 dakikalık mesafe 115'e inecek

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan da Gebze-Halkalı demiryolu hattının 12 Mart’ta hizmete gireceğini ve yeni hattın 185 dakikalık mesafeyi 115 dakikaya indireceğini söyledi. Bakan Turhan, gerekli tüm altyapı ve istasyonların tamamlandığını da sözlerine ekledi.

TMMOB ve BTS'den uyarı

Yetkililer hattın yarın açılacağını belirtse de Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) ile Birleşik Taşımacılık Sendikası (BTS) uyarıda bulunuyor.

13 Aralık'ta gerçekleşen ve 9 kişinin yaşamını yitirdiği, 87 kişinin de yaralandığı Ankara tren kazasını hatırlatan birlik ve sendika üyeleri, Marmaray Gebze-Halkalı banliyö hattının yerel seçim öncesinde aceleyle açılması halinde kaza yaşanabileceğine dikkat çekiyor.

 

DAHA FAZLA HABER OKU