3 gündür elektrik kesik, yağma başladı, hastalar risk altında... Venezuela'da kriz büyüyor

Ülkenin neredeyse tamamında cuma gününden bu yana elektrik kesik, hastanelerde ölümler ve yağma başladı. Kriz nedeniyle taraflar birbirini suçluyor

Fotoğraf: İHA

Siyasi ve ekonomik krizin her geçen gün daha da derinleştiği Venezuela'da geçtiğimiz cuma gününden beri elektrik kesik.

Başkent Caracas’taki mağazaların ordu tarafından koruma altına alınmalarına karşın Baruta bölgesindeki bir süper marketin kalabalık bir grupça yağmalanmasının önüne geçilemedi. Ardından birçok bölgede ardı ardına ve irili ufaklı yağmalama olayları rapor edildi. 

Bolivarcı Ulusal Polis yetkilileri, Baruta’daki yağmalama olayına karışan 50 kişinin yakalandığını açıkladı.

Okullar tatil, hastalar risk altında

Venezuela Devlet Başkan Yardımcısı Jorge Rodriguez, 4'üncü gününe giren ve halen tam olarak düzeltilemeyen elektrik kesintisinden ötürü bugün ülkede okulların tatil edileceğini, devlet daireleri ve özel iş yerlerinde de çalışma yapılmayacağını duyurdu.

Kesintinin üçüncü gününde, diyaliz merkezlerinin yüzde 95'inde elektrik sıkıntısı nedeniyle kritik saatler geçiriyor. Venezuela sağlık birimlerinden yapılan açıklamada, diyaliz makinelerinin çalışmaması nedeniyle 15 kişinin daha hayatını kaybettiği, ölü sayısının 36'dan 51'e yükseldiği belirtildi. Sağlık Bakanı Alvarado bu haberleri yalanladı.

 

 

En kalabalık şehir su sıkıntısı çekiyor

Birçok bölgesinde şebeke suyu sağlanamayan Caracas'ta vatandaşlar park ve bahçelerdeki kaynak ve hatlardan evlerine su taşıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Muhalefet iktidarı iktidar ABD'yi sorumlu tutuyor

Kesintiyi ülkenin doğusundaki hidroelektrik santrali ve dağıtım merkezi Guri'ye yapılan bir sabotaj olarak değerlendiren hükümet kanadından yapılan açıklamalara göre krizi aşmak için yoğun şekilde çalışılıyor.

Kendini devlet başkanı ilan eden Guaido ve yandaşlarına göre, yaşananların tek sebebi Nicolas Maduro ve ekibi… Tarihinin en büyük siyasi krizlerinden biri ile mücadele eden Venezuela’nın resmi devlet başkanı Nicholas Maduro’ya göre ise yaşanan olayların en büyük sorumlusu Amerika Birleşik Devletleri ve Trump Hükümeti. Guaido, Venezuela ordusuna “Maduro’ya destek vermeyi bırakın” çağrısında bulunurken Maduro, dünya ülkelerine kendisine destek olmaları yönünde çağrı yapıyor.

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro "elektrik savaşı" olarak nitelendirdiği ve sabotajdan kaynaklandığını iddia ettiği kesintiler sonrasında ülkede bulunan 10 binden fazla hastanenin risk altında bulunduğu açıklandı.

Juan Guaido, "Ulusal Acil Durum" ilan edilmesini istedi, askerleri Devlet Başkanı Maduro'ya destek vermeyi kesmeye çağırdı. 

 

DAHA FAZLA HABER OKU