Latin Amerika’nın en büyük havayolu şirketi iflas erteleme başvurusunda bulundu

7 milyar dolara yakın borcu olan Şili merkezli havacılık devi Latam, iflas erteleme başvurusu yaptı. Latam’dan sonra Latin Amerika’nın en büyük ikinci havayolu şirketi olan Avianca da yaklaşık iki hafta önce iflas başvurusunda bulunmuştu

Latam Havayolları yılda yaklaşık 70 milyon kişiyi taşıyordu/ Fotoğraf: Reuters

Latin Amerika’nın en büyük ikinci havacılık şirketi Avianca’dan sonra birinci sıradaki Latam Havayolları da iflas erteleme başvurusunda bulundu. 

Başvurusunu New York mahkemesine yapan Şili merkezli şirket, ABD iflas kanununun 11’inci bölümü Chapter 11 kapsamında, sektörde kalmaya devam edecek. İflas sürecinin kesinleşmesi durumunda kreditörlerine olan borcun yapılanması için zaman kazanmış olacak. Şirketin 7 milyar dolara varan borcu bulunuyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hissedarları arasında Cuetos ve Amaro aileleri ile Katar Havayolları bulunan Latam’ın elindeki nakit miktarı ise yaklaşık 1,3 milyar dolar. 

1850 kişi işten çıkarıldı

Merkezi Santiago kentinde yer alan Latam, 300’den fazla uçağı ile yılda yaklaşık 70 milyon kişiyi taşıyordu. 

Şili, Kolombiya, Ekvador ve Peru’da çalışan bin 850 kişiyi işten çıkaran Latam’ın tüm dünyadaki istihdamı yaklaşık 40 bin. 

Operasyonlarının yüzde 95’i Kovid-19 nedeniyle duran Latin Amerikalı havacılık devi salgından önce, Airbus’tan 20, Boeing’ten ise 10 uçak sipariş etmişti. 

Latam CEO’su Roberto Alvo, konuyla ilgili olarak “İstisnai durumlar kürsel talepte çöküşe yol açtı ve sadece havacılığı beklemeye almakla kalmadı, ayrıca sektörü öngörülebilir gelecekte değiştirdi” açıklamasını yaptı. 

ABD'nin yasak koyduğu Brezilya, gelirin üçte birini oluşturuyordu 

Kökleri 1929’da kurulan Lan Havayolları’na kadar uzanan Latam, 1989’da özelleştirildi. Latam ise Lan’ın Brezilyalı havayolu firması Tam ile 2012’de 3,3 milyar dolar değerleme ile birleşmesi sonrası oluştu. 

Latam’ın en büyük hissedarı Cueto ailesi, Yönetim Kurulu’nda iki koltuğa sahip. Cuetolar’ın 1994’te çoğunluk hissesini aldığı Latam’ın bir dönem paydaşlarından biri de bugün Devlet Başkanlığı koltuğunda oturan Sebastian Pinera’ydı.  Pinera, göreve geldiği 2010’da yüzde 26’lık hissesini satmıştı. 

Henüz bir hükümet desteği almayan Latam’ın Şili, Brezilya, Kolombiya ve Peru yönetimleriyle görüşmeleri sürüyor. Şirketin gelirlerinin üçte birini oluşturan Brezilya’dan ABD’ye girişlerin yasaklanması ise Latam’ın aldığı son darbe oldu.  

Latam’ın en yakın rakibi, dünyanın en eski ikinci havacılık şirketi Avianca da 11 Mayıs’ta iflas başvurusunda bulunmuştu. 

 

Independent Türkçe, Bloomberg 

DAHA FAZLA HABER OKU