BM: 2018’de her hafta yaklaşık 100 Yemenli sivil ya öldürüldü ya da yaralandı

Öldürülen sivillerin beşte biri çocuklar

UNHCR raporuna göre Yemen'de öldürülen ya da yaralanan sivillerin büyük bir kısmı saldırılara evlerinde yakalandı

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR), Yemen’deki savaşta 2018’de her hafta ortalama 93 sivilin öldürüldüğünü ya da yaralandığını açıkladı.

UNHCR’nin son raporuna göre, Yemen’deki savaşta geçen yıl yaklaşık 5 bin sivil ya öldürüldü ya da yaralandı. Sivil kayıpların beşte birinin çocuk olduğu kaydedilirken, rapordaki veriler geçen yıl 410 çocuğun öldürüldüğünü ve 542’sinin de yaralandığını ortaya koydu.

Ölümlerin neredeyse yarısının, savaşta ağır hasar gören liman kenti Hudeyde’nin de yer aldığı ülkenin batısında yaşandığı vurgulandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Öldürülen ya da yaralanan sivillerin yüzde 30 gibi büyük bir kısmının saldırılara evlerinde yakalandıkları belirtildi. Bazı sivillerin seyahat ederken, kimilerinin tarlada veya işyerlerinde çalışırken, kimilerinin de pazarda ya da diğer sivil bölgelerde bulundukları sırada saldırılara hedef olduğu ifade edildi.

UNHCR Yüksek Komiser Yardımcısı Volker Turk, Yemen savaşıyla ilgili değerlendirmesini paylaşırken şu ifadeleri kullandı:

 

“İnsanların birçoğu, her gün şiddete maruz bırakıldıkları için sürekli korku yaşıyor, daha da kötüleşen koşullar altında acı çekiyor ve bu çaresizlik ortamında hayatta kalmalarını sağlayacak zararlı savunma mekanizmalarından yardım umuyorlar.”

 

Suudi Arabistan yönetimindeki koalisyon güçleriyle Husi isyancılara da seslenen Turk, Yemen’deki savaşın taraflarından “uluslararası insani hukuka riayet ederek sivillerin ve sivil altyapıların korunması için azami ölçüde çaba sarf etmelerini” istedi.

Turk ayrıca, “İnsanların daha faza acı çekmesini önleyecek ve insani ihtiyaçların kökten giderilmesini sağlayacak tek yol, barışçıl bir çözümden geçiyor” diye ekledi.

Yemen’de 2014’te başlayan savaş, başkenti ele geçiren isyancılarla, uluslararası kamuoyu tarafından tanınan meşru hükümeti destekleyen Suudi Arabistan yönetimindeki koalisyon güçleri arasında mücadeleye dönüştü.

Savaşta bugüne kadar on binlerce insan öldürüldü.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/middle-east

Independent Türkçe için çeviren: Elvide Demirkol

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU