İsviçre'de Ku Klux Klan kostümleri içindeki meşaleli yürüyüşe soruşturma açıldı

Bir karnaval sırasında yaşananlar, Belçika’daki antisemitik geçit töreninin ardından Avrupa’da aynı hafta içinde gerçekleşen ikinci ırkçı vaka oldu

Adam Forrest – The Independent

İsviçre polisi, bir karnaval sırasında ABD’li Ku Klux Klan (KKK) örgütü gibi beyaz kukuletalar takan grup hakkında soruşturma başlattı.

Brunnen kasabasında bir görgü tanığının kameraya kaydettiği olayda, cüppeler içindeki yaklaşık 10 kişinin ellerinde meşalelerle kasaba boyunca yürüdüğü görülüyor.

İsviçre’de yayın yapan 20 Minuten sitesinin paylaştığı videoda ayrıca, beyaz kıyafetlerin önünde arma şeklinde işlenmiş “KKK” harfleri dikkati çekiyor.

Görgü şahitlerinin “Kesinlikle çok ileri gittiler. Bu işin bir sınırı olmalı” sözleriyle yorumladığı olayın ardından polis birimleri hareke geçti.

Kasabanın geleneksel karnavalında ortaya çıkan görüntüleri inceleyen polis birimlerinin, videoda görülen kişilerle ilgili inceleme başlattığı bildirildi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Avukat Daniel Kettiger 20 Minuten sitesine yaptığı açıklamada, İsviçre kasabasında görülen beyaz cüppelilerin, “siyahlara karşı ırkçılık” tarihine sahip ABD’li Ku Klux Klan grubunun “aslına uygun bir taklidi” olduğunu söyledi.

Kettiger ayrıca, olayda herhangi bir ırkın ya da etnik grubun açıkça hedef alınmamış olmasından dolayı İsviçre’de mevcut ırkçılık karşıtı yasalara göre bu insanlara karşı suç davası açmanın zor olduğunu ekledi.

Son olay, Belçika’da bir geçit töreni sırasında para yığınları üzerine oturtulmuş Musevi figürlerin yol açtığı tepkilerin ardından Avrupa’da aynı hafta içinde bir karnaval sırasında yaşanan ikinci ırkçı vaka oldu.

Geçen hafta pazar günü Aalst kentinde gerçekleşen yıllık festival sırasında uzun favorili, yamuk burunlu, Ortodoks Musevilerinin giydiği tüylü shtreimel şapkası takan, birinin omzunda bir sıçan bulunan devasa iki erkek maketi tepki çekmişti.

Bu görüntüler üzerine bir açıklama yapan Avrupa Komisyonu Sözcüsü Margaritis Schinas, yaşananları Nazi propagandasına benzetirken, Belçikalı yetkililerden harekete geçmelerini istemişti.

Vismooil adlı grubun organize ettiği gösteri, Belçika Musevi Kuruluşları Forumu ve Musevi Kuruluşları Koordinasyon Komitesi tarafından da kınanmıştı.   

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/europe

Independent Türkçe için çeviren: Elvide Demirkol

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU