Gazze’yi ziyaret eden Mısırlı heyet Hamas’la ne görüştü?

Hamas, Mısır istihbaratıyla üç dosyayı görüştü. Birincisi İsrail ile anlaşmalar yapma girişimi, ikincisi Mısır’ın Sina ve Gazze Şeridi arasındaki sınırın kontrolü, üçüncüsü ise Filistin’deki seçimler konusunda görüş birliği

Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye Mısır İstihbaratı yetkilerini karşıladı (Ahmed Hasbullah)

Mısırlı güvenlik heyetinin Gazze Şeridi ile İsrail arasında gerçekleştirdiği peş peşe ziyaretler, 2014’te Mısır himayesinde Filistin ve İsrail tarafından imzalanan ateşkes anlaşması ve Temmuz 2018’de Büyük Dönüş Yürüyüşlerinin başlaması ve kuşatmanın kırılmasından sonra imzalanan diğer anlaşmalara uyumlu kalarak Gazze’de sakinliğin sağlanması konusunda birçok dosyayı ve cevapları içeriyor.

Gazze Şeridi’ni ziyaret eden Mısırlı güvenlik heyeti, bu ziyaretten birkaç saat sonra İsrail tarafına son mesajları iletmek için Hamas’la görüşmeden önce gittiği Tel Aviv’e hareket etti. Kahire’den Gazze Şeridi’ne giden heyetin Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye ile olan görüşmesi, başkan olarak atandığından beri en uzun görüşme oldu.

İsrail ile Hamas arasında defalarca ziyaretler gerçekleştiren Mısırlı heyet, resmi olarak en yüksek seviye sayılıyor. Heyet, Mısır İstihbaratı Kıdemli Müsteşarı General Amr Hanafi, Müsteşar Yardımcısı Ayman Bedi ve Filistin Sorumlusu General Ahmed Abdulhalik ve Tuğgeneral Ahmed Faruk’tan oluşuyor.

Hamas Siyasi Büro üyesi Sehil Hindi, Gazze Şeridi’ni sık sık ziyaret eden Mısırlılarla Hamas arasında üç ana başlığın görüşüldüğünü söyledi. Bunlar Filistin-Mısır ilişkileri, Filistin uzlaşma dosyası hakkındaki görüş ortaklığına varılması ve İsrail’in Hamas’ı aktif olarak tanıması için ortak mutabakat aranması.

İsrail ile anlaşma

Hindi, Mısır’ın önceki anlaşmalar ve diyaloglar nezdinde kuşatmayı kırmak, sakinliği sağlamak ve İsrail ile yeni bir savaşın önüne geçmek için mutabakat arayışında olduğunu söyledi. Özellikle Mısır İstihbaratı’nın bu dosyayı en önemli dosya olarak gördüğünü kaydetti. 

Filistinli gruplar ile Mısır tarafı arasında varılan anlaşmalar iki aşamaya dayanıyor. Birinci aşama, göstericilerin Büyük Dönüş Yürüyüşü’ne katılmasını önleme, sınır ötesi saldırıları durdurma, yanıcı balonların ateşlenmesinin önüne geçilmesi, sınırın kuzeybatısında su altı operasyonlarının durdurulması karşılığında Gazze Şeridi’ne fon girişine izin verilmesi, 6 deniz mili olan balıkçılık mesafesinin 12 deniz miline çıkarılması, elektrik sorununun çözülmesini içeriyor.

İkinci aşama ise Gazze’deki elektrik krizini büyük ölçüde çözecek olan 161 elektrik hattının kurulması, Gazze Limanı’ndan Kıbrıs’a denizyoluyla ulaşımın kolaylaştırılması, Gazze Havaalanı’nın yeniden faaliyete geçmesi için çalışmaların başlatılmasını kapsıyor.

Hindi, Hamas’ın Mısır tarafına İsrail’in anlaşmaları dikkate almadığını ilettiğini söyledi. Hamas’ın anlaşmalar kapsamında kuşatmanın kırılması karşılığında sakinliği sağlayacağını ifade etti. Anlaşmalara uyulmaması durumunda ise “Gazze’deki fraksiyonların bir sonraki süreçte işgal güçleriyle yüzleşeceğini” söyledi.

Hindi, Büyük Dönüş Yürüyüşleri’nin İsrail ile yapılan anlaşmalarla bir alakasının olmadığını, bunun vatani bir karar olduğunu ve Filistin istemedikçe durmayacağını ifade etti. Hindi “ancak bu yürüyüşlerin temposu İsrail’in ablukayı kaldırma anlaşmasına bağlı kalıp kalmamasına göre değişkenlik gösterebilir” dedi.

Heyetin İsrail’den aldığı mesajda seçimlerin rahat bir şekilde yapılabilmesi için İsrail’in Gazze sınırında sakinlik aradığı, önceki anlaşmaların uygulanması konusuna sıcak baktığı belirtildi.

Filistin-Mısır ilişkileri

Hamas Siyasi Büro üyesi Sehil Hindi, “Hamas’la Mısırlı heyetin uzlaşması kapsamında Mısır Gazze Şeridi’ne ek olanaklar sağlayacak. Bu kolaylıklar Refah Kapısı’ndaki ticari hareketliliğin kolaylaştırılması, ikili ilişkilerin geliştirilmesi, Gazze Şeridi ile Mısır arasındaki sınırın kontrol edilmesi” dedi.

Mısır-Hamas yakınlaşmasının sınırları korumak için iki taraf arasındaki karşılıklı işbirliğine dayandığını söyleyen Hindi, “özellikle Hamas’ın Gazze ve Sina’da terörün bölgeye yayılmasını önlemek için güvenliği ve istikrarı sağlaması da önem arz ediyor” dedi.

Anlaşma kapsamında Mısır güvenliğinin kötüye kullanılmaması, Gazze Şeridi’nden silah kaçakçılığının önüne geçilmesi, terör faaliyetlerinin kontrol altına alınması, sınırın korunması ve herhangi bir şüpheli eylemde Mısır İstihbaratı’na sürekli bilgilerin sağlanması amaçlanıyor.

Sina’daki güvenlik anlaşmasının iki taraf için de faydalı olacağını söyleyen Hindi, terörün Gazze’ye girmesinin önüne geçildiğini ve bunun Mısır’ı da koruduğunu ifade etti. Hamas’ın sınırı kontrol altına almayı başardığını, bunun da insanların eşyalarıyla Refah Kapısı’ndan geçişini kolaylaştırdığını kaydetti.

Filistin’deki seçimler

Sehil Hindi, Hamas’ın seçimlere katılacağını, kaybetse de kazansa da çıkan sonucu kabul edeceğini söyledi. Hindi, Hamas’ın bu konudaki mesajını Mısır İstihbaratı’na ve Filistin Seçim Kurulu’na ilettiğini ifade etti.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independentarabia.com/node/11331

Independent Türkçe için çeviren: Abdurrahman Koç

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU