İlhan Ömer’e yönelik tartışmalar sürerken Temsilciler Meclisi’nden antisemitizmi kınama kararı çıktı

Büyük oy farkıyla kabul edilen kararda Minnesotalı Kongre Üyesi Ömer'in adı geçmiyor

Açıklamaları antisemitik bulunan İlhan Ömer eleştirilere hedef oluyor

ABD’de Demokrat Partili Müslüman parlamenter İlhan Ömer’in İsrail’e yönelik eleştirilerinin yankıları sürerken, Temsilciler Meclisi antisemitizmi ve diğer nefret biçimlerini kınayan bir karar aldı.

407’ye karşı 23 oyla kabul edilen kararda antisemitizm, “Amerika Birleşik Devletleri halkını tanımlayan değer ve isteklerle çelişen nefret dolu hoşgörüsüzlük ifadeleri” olarak tanımlandı. Kararda ayrıca, Müslüman karşıtı ayrımcılık ve bağnazlık da kınandı.

Kongre’deki Musevi üyelerin desteğiyle geçen karar, hem Cumhuriyetçiler hem de Demokratların Minnesotalı parlamenter İlhan Ömer’e gösterdiği tepkilerin hemen ardından geldi.

Ömer, açıklamalarında pek çok kişi tarafından antisemitik olduğu iddia edilen mecazları kullanması nedeniyle eleştirildi.

Kadın parlamenter, geçen ay Temsilciler Meclisi’nin Cumhuriyetçi lideri Kevin McCarthy’nin kendisini ve onunla birlikte İsrail’i eleştiren bir diğer Kongre üyesini cezalandırmakla tehdit ettiği eleştirilerine cevap verirken, rapçi Puff Daddy’nin şarkısında geçen 100 dolarlık banknotları kastederek “Bunlar hep Binyaminlerle ilgili” paylaşımını yaptı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ancak bazıları bu sözlerin, para üzerinden Musevileri hedef alan bir asırlık karalama kampanyasının parçası olduğunu savundu.

Gelen eleştiriler üzerine özür dileyen Ömer, “Antisemitizm bir gerçektir. Beni antisemitik mecazların acı verici tarihi hakkında bilgilendiren Musevi seçmenlerim ve meslektaşlarıma minnettarım” dedi.

Diğer taraftan pek çok kişi, İlhan Ömer’in İsrail’in ABD politikaları üzerindeki büyük etkisine yönelik sözleri nedeniyle hedef alındığına inanıyor.

Ömer yakın bir zamanda, İsrail ve Amerikan İsrail Kamu İşleri Komitesi’nin (AIPAC) ABD siyaseti üzerindeki etkisine yönelik açıklamalarında “Bu ülkede, insanları yabancı bir devlete bağlılık göstermeye zorlayan siyasi nüfuz hakkında konuşmak istiyorum” diye konuştu.

Bunun üzerine tepki gösteren Cumhuriyetçiler ve bazı Demokratlar, Ömer’in “adi, nefret dolu, antisemitik, İsrail karşıtı bağnazlığa” vücut verdiğini ileri sürdü.

Temsilciler Meclisi’nde böyle bir kararın alınmasında Başkan Donald Trump’ın önemli destekçilerinden Evangelist Hristiyanların da etkili olduğu belirtiliyor.

Geçen yıl yapılan bir anket, Evangelist Hristiyanların yarısının, inandıkları kehanetlerin gerçekleşmesi adına İsrail’e destek verdiklerini ortaya koymuştu.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/americas/us-politics

Independent Türkçe için çeviren: Elvide Demirkol

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU