Sigara içenler elektronik sigaranın normal sigara kadar zararlı olduğuna inanıyor

“Elektronik sigaranın normal sigara kadar zararlı olduğuna dair yanlış inanç, binlerce sigara tiryakisinin sigarayı bırakmak için elektronik sigaraya geçmesini önlüyor olabilir”

Sigarayı bırakmayı başaramayanlar bunun en önemli sebeplerini stres, arkadaş baskısı ve destek eksikliği olarak tanımlıyor

Sarah Young – The Independent

Sigara içenlerin 4’te biri elektronik sigarayı denemeyeceklerini, çünkü bunun kendileri için normal sigara kadar kötü olduğuna inandıklarını söylüyor.

İngiltere’deki Yorkshire Kanser Araştırma Merkezi tarafından yaptırılan bir ankete göre sigara içen 844 kişi ve sigarayı bırakmış bin 156 kişi katıldı. Buna göre sigara içenler, elektronik sigaralar konusunda “şüpheci” olduklarını söylerken birçoğu ise elektronik sigara denemek istemediklerini belirtti.

Anket sonuçlarına göre, sigara tiryakileri genellikle 22 yıl boyunca sigara içiyor ve hayatlarında ortalama 4 kez sigarayı bırakmayı deniyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Sigarayı bırakmayı başaramayanlar bunun en önemli sebeplerini stres, arkadaş baskısı ve destek eksikliği olarak tanımlıyor.

Araştırma ayrıca sigarayı bırakanların sadece 10’da 1’inin elektronik sigara kullanarak sigarayı bıraktığını ve yılda ortalama 337.80 sterlin (2 bin 420 TL) tasarruf sağladığını ortaya koydu.

İngiltere Ulusal Sağlık Sistemi’nin (NHS) insanların sigara bırakma hizmetlerinden destek aldıkları takdirde başarılı olma ihtimalinin 4 kat arttığını öne sürmesine rağmen, anket katılımcılarının yüzde 44'ü sigarayı bir anda bırakmanın en iyi yöntem olduğunu düşünüyor.

Katılımcıların sigarayı bırakmayı isteme sebepleri arasında ilk sırada yüzde 43 oranla parasızlık ve ardından yüzden 30 oranla sağlık nedenleri yer alıyor. Diğer sebepler ise aile veya arkadaşların baskısı (yüzde 23), ebeveyn veya büyükanne ve büyükbaba olma (yüzde 20) ve bir aile üyesinin ya da yakın arkadaşın sigaradan ölmesi (yüzde 16) olarak sıralanıyor.

Yorkshire Kanser Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Kathryn Scott konuyla ilgili şunları söyledi:

“Elektronik sigara, insanların sigarayı bırakmasında çok iyi bir araç ve normal sigaralardan yüzde 95 daha az zararlı. Ancak herkes farklıdır bu yüzden sigarayı bırakmak için en iyi yol yerel bir sigara bırakma hizmetinden destek almak.”

Bu yeni çalışma, Birmingham Üniversitesi araştırmacılarının elektronik sigara kullanıcılarının akciğer hastalığı riskiyle karşı karşıya olma ihtimalini gösteren araştırmasının ardından geldi. Bu araştırma, elektronik sigaralarda kullanılan likitlerin, bağışıklık sisteminin ciğerleri temizleme yeteneğini ve zararlı kimyasalları önlemesini engellediğini ortaya koymuştu. Ancak araştırmanın yazarları, elektronik sigaraların hala geleneksel tütün ürünlerinden daha düşük akciğer kanseri riski taşıdığını vurgulamıştı.

İngiltere Halk Sağlığı’nın (PHE) 2018'de yaptığı bir kampanya, elektronik sigaraların tütünden yüzde 95 daha güvenli olduğunu iddia ederek, sigara içenlerin yarısının bile bu gerçeğin farkında olmadığını açıklamıştı. Kampanya ayrıca, sigara içenlerin yüzde 44'ünün yanlış bir şekilde elektronik sigaranın normal sigara kadar zararlı olduğuna inandıklarını ileri sürmüştü.

Londra Üniversitesi Akademisi sağlık psikolojisi bölümünde doçent ve önde gelen bir sigara bırakma akademisyeni Dr. Shahab daha önce konuyla ilgili şunları söylemişti:

“Elektronik sigaranın normal sigara kadar zararlı olduğuna dair yanlış inanç, binlerce sigara tiryakisinin sigarayı bırakmak için elektronik sigaraya geçmesini önlüyor olabilir. Kendi yaptığımız ve diğer araştırmalar elektronik sigaranın normal sigaradan çok daha az zararlı olduğunu ve elektronik sigaraların uzun süreli olarak kullanılmasının nikotin bandı ya da nikotinli sakız gibi lisanslı nikotin ürünlerinin kullanılmasına benzer şekilde nispeten güvenli olduğunu gösteriyor. Elektronik sigara ya da bant ve sakız gibi ürünleri kullanmak sigarayı bırakma şansınızı artıracaktır.”

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren: Büşra Kırkpınar

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU