Düşük karbonhidratlı beslenme kalp ritim bozukluğu riskini artırabilir

Popüler hale gelen kilo kontrol yöntemini tavsiye edenlerin, bunun kalp sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerini de göz önünde bulundurması gerekiyor

Bilimsel sonuçlar karbonhidratlı gıda tüketimini azaltmanın getireceği risklere dikkat çekiyor

Karbonhidratlı gıda tüketiminin sağlık üzerine etkisini araştıran 22 yıllık bir çalışma, Gwyneth Paltrow ve Kardashian kardeşler gibi ünlülerin teşvik ettiği, bazı doktorların da onayladığı düşük karbonhidratlı beslenme şeklinin kalp ritim bozukluğu riskini artırabildiğini gösterdi.

ABD’de karbonhidrat alım seviyelerinin sağlık üzerindeki etkisini araştıran araştırma için daha önce “atriyal fibrilasyon” (AF) adı verilen yaygın kalp ritim bozukluğu yaşamamış 14 bin kişinin sağlık durumu 1985-2016 yılları boyunca izlendi.

Kalp hastalıklarına yakalanma riskini ölçmek için üç gruba ayrılan katılımcıların günlük karbonhidratlı gıda tüketimini gösteren çizelgeler çıkarıldı. Toplanan veriler üzerinde yapılan analizlere göre 22 yılı aşan takip sürecinde bin 900 katılımcıda AF gözlemlendiği belirtildi.

Amerikan Kardiyoloji Koleji’nin düzenlediği bir konferansta paylaşılan sonuçlar, ekmek, makarna ve patates gibi içinde lif bulunan karbonhidratlı gıdalardan uzak durdukları için aldıkları enerji miktarı azalan insanlarda kalp ritim bozukluğu riskinin daha fazla olduğunu gösterdi.

Buna göre her gün almaları gereken kalorinin yüzde 45’inin altında karbonhidrat tüketenlerin AF’ye yakalanma ihtimallerinin, makul seviyeler olarak görülen yüzde 45-52 arasında karbonhidrat tüketenlere oranla yüzde 18 daha fazla olduğu sonucuna ulaşıldı. Diğer taraftan bu seviyenin üstünde alınan karbonhidrat tüketiminin de riski artırdığı kaydedildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Araştırmayı yürüten Çin’deki Sun Yat-Sen Üniversitesi’nden Kardiyolog Dr. Xiaodong Zhuang, “Çalışmamız, söz konusu popüler kilo kontrol yönetimini tavsiye edenlerin, bunun kalp ritim bozukluğu üzerindeki muhtemel etkisini göz önünde bulundurmaları gerektiğine işaret ediyor” dedi.

Bilimsel sonuçlar karbonhidratlı gıda tüketimini düşürmenin getireceği risklere dikkat çekerken, bazı ünlüler ve kendilerini sağlık gurusu ilan eden kişiler, yemeklerde karbonhidratı azaltma konusunda ısrar ediyor.

Kalp ritim bozukluğu bulunan insanların, felç geçirme ve kalp yetmezliği yaşama ihtimalinin 5 kat fazla olduğu belirtiliyor.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/health

Independent Türkçe için çeviren: Elvide Demirkol

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU