Bakan Pakdemirli Ilısu Barajı’nın açılışında konuştu: Hasankeyf yeniden düzenlenerek adeta bir açık hava müzesi hâline getirildi

Projelendirmesine 66 yıl önce başlanan Ilısu Barajı’nın ilk tribününün açılışı gerçekleşti. Açılışta konuşan Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli, baraj suları altında kalan Hasankeyf’in yeniden düzenlemesi hakkında konuştu

Ilısu Barajı'nın ilk tribününün açılışı Mardin'de gerçekleşti/ Fotoğraf: Twitter

Türkiye'nin en büyük elektrik üretimi projeleri arasında yer alan Ilısu Barajı'nın altı tribününden ilki bugün gerçekleşen törenle hizmete açıldı. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in yanı sıra Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli de video konferans yoluyla gerçekleşen törende bir konuşma yaptı. 

Toplamda altı tribüne sahip barajın ilk tribünün yıllık yaklaşık 700 milyon kilovatsaat elektrik üreteceğini hatırlatan Pakdemirli, bunun  1 milyon nüfuslu bir şehrin yıllık enerji ihtiyacının karşılanması anlamına geldiğini aktardı. 
 

Ilısu Barajı
Ilısu Barajı kuşbakışı görünümü... Fotoğraf: Twitter/@bekirpakdemirli


Her ay bir tribününün açılarak yıl sonuna kadar tam kapasite çalışmasının beklendiği Ilısu Barajı ile ilgili Pakdemirli, daha sonra tamamlanacak Cizre Barajı’na bırakılacak sularla Nusaybin, Cizre, İdil, Silopi ovalarında toplam 765 bin dekar alanın modern tekniklerle sulanacağını söyledi. 

“Hasankeyf Yukarışehir bölgede önemli bir cazibe merkezi olmuştur”

Pakdemirli, Ilısu Barajı’nın su tutmaya başlamasıyla sular altında kalan 12 bin yıllık geçmişe sahip Hasankeyf bölgesi ile ilgili de konuştu. 

“Ilısu Barajı kapsamında yalnızca enerji üretimi değil tarihi ve kültürel varlıklarını korumak bakımından dünyaya örnek olacak nitelikte olağanüstü bir gayret, azami bir hassasiyet ortaya konulmuştur” diyen Pakdemirli sözlerine şöyle devam etti: 

Bilhassa Hasankeyf Yukarışehir yeniden düzenlenerek adeta bir açık hava müzesi hâline getirilmiştir. 

Yepyeni bir şehir görünümüne kavuşan Hasankeyf’te toplam yerleşim alanı altı kat artarken kamu binaları, yeşil alanlar ve sosyal donatılan alanları ise eskiye nazaran tam 10 kat artmıştır.  Bu bakımdan Hasankeyf Yukarışehir bölgede önemli bir cazibe merkezi olmuştur. 


Binlerce yıllık çarşı geçen yıl yıkıldı, halk yeni konutlara taşınıyor 

1954’te proje haline getirilen, 1982’de Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) kapsamında karar altına alınan Ilısu Barajı ve Hidroelektrik Santrali (HES) 1997'de yatırım programına alınmıştı. 

Temel atma töreni 2006’da gerçekleşen projeye yerel halkın yanı sıra uluslararası kurumlar da tepki gösteriyordu. 

Dicle ve Botan vadilerinden ilerleyen Ilısu Barajı sularının 90 metreye kadar çıktığı Hasankeyf’te Zeynel Bey Türbesi, Eyyubi Camii, El Rızk Camii ve Artuklu Hamamı taşındı. Ancak başta binlerce yıllık çarşı başta olmak üzere tarihi ilçe büyük oranda boşaltıldı. 
 

hasankeyf.jpg
Yeni Hasankeyf konutları/ Fotoğraf:AA


Yüzlerce tarihi eserin olduğu antik ilçeden Zeynel Bey Türbesi dışında, Eyyubi Camii, El Rızk Camii ve Artuklu Hamamı da taşındı.

Çarşıdaki dükkânların yıkımı için 2017’de karar alınmış, çarşının boşaltılması için verilen süre 8 Ekim'de dolmuştu. Kasım ayı başında tarihi çarşı dozer ve kepçelerle yıkıldı. 

Hasankeyf sakinleri için yeni yerleşim yeri ise 3 kilometre uzaklıkta 3 bin dekarlık bir alana inşa edilen konutlar olacak. 160 metrekarelik tek katlı 710 konut ve 98 iş yeri bir süre önce hak sahiplerine verildi. İş makinelerinin cadde ve sokaklarda çalışmaya devam ettiği yeni ilçeye 400'den fazla aile taşındı. 


Independent Türkçe 

DAHA FAZLA HABER OKU