Erdoğan Ilısu Barajı töreninde konuştu: Ülkesini yabancılara şikayet edenlere en güzel cevap bu barajdır

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ilısu Barajı’nın faaliyete geçtikten sonra, ekonomiye yıllık katkısının 2.8 milyar lira olmasını beklediklerini ifade etti

Fotoğraf: AA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ilısu Barajı'ndaki ilk türbinin devreye giriş töreninde önemli açıklamalarda bulundu.

Ilısu Barajı ve Hidroelektrik santralinin ülkeye hayırlı olmasını dileyen Erdoğan, “2008 yılından beri, kredisinden inşaasına her aşamasında pek çok engellemeyle karşılaşan bu eseri ülkemize kazandırdık” dedi.

Terör örgütlerinden yurtdışındaki finans kuruluşlarına kadar birçok kesimin barajın yapımına engel olmak istediğini belirten Erdoğan, “Onların bugün karşımızdaki eserin ihtişamı karşısında ezildiğini inanıyorum” dedi.

Erdoğan şöyle devam etti:

Başta ana muhalefet olmak üzere hele hele aşırı uç muhalifler buranın yapımı karşısında merak ediyorum ne diyecekler. Bölgenin çiftçisi için toprakları için en önemli sulama imkanlarından tutunuz içme suyuna varıncaya kadar her şey burada. Enerji imkanları burada. Laf değil eser üretme siyasetimizin somut bir örneği duruyor.

Ve kendi ülkesini yabancılara şikayet edenlere, kendi halkına silah çekenlere verdiğimiz en güzel cevap bu muhteşem eserdir. Ilısu Barajı’ndan esecek barış, kardeşlik ve huzur rüzgarı bu topraklarda dalga dalga hissettirecektir.

“Ekonomiye yıllık katkısı 2.8 milyar lira olmasını bekliyoruz”

Barajdan elde edilecek enerji üretimiyle ilgili bilgi veren Erdoğan, “Yıllık enerji üretim kapasitesi 4.1 milyar kilowatt saat olan santralimizin 200 megawatt gücündeki birinci ünitesini hizmete alıyoruz. Her ay bir türbini hizmete alıp Ilısu’yu yılsonuna kadar faaliyete geçireceğiz” dedi.

Barajın maliyetinin, yeniden yerleşim, tarihi varlıkların korunması ve inşaatıyla birlikte 18 milyar lirayı bulduğunu belirten Erdoğan, “Barajın inşaatı konusunda en çok istismar edilen tüm tarihi varlıklar özenle korunmuştur. Bu tür çalışmalar için 200 milyon liralık kaynak kullanılmıştı” diye konuştu.

Erdoğan, tesisin ekonomiye yıllık katkısının 2.8 milyar lira olmasının beklendiğinin de altını çizdi.

Erdoğan ayrıca, “Temelden yüksekliği 135 metre, toplam su depolama hacmi 10.6 milyar metreküp olan Dicle Nehri’ne taktığımız nadide gerdanlık GAP projesine en önemli unsurlarından biridir” ifadelerini kullandı.

CHP’nin yatırımlar konusundaki tutumunu eleştiren Erdoğan şunları kaydetti:

Buradan sesleniyorum. Çiftçilere ne yaptınız? Suya hasret topraklar çiftçinin gönlüne su serpmişti. Ne yaptığımızı anladın mı Bay Kemal.

Ilısu Barajı’ndan en büyük faydayı görecek olan Diyarbakır, Batman, Mardin, Siirt ve Şırnak illerindeki vatandaşlarımızı hayırlı olsun diyorum. Herhalde terör örgütleri bu sudan da nasibini almazlar diye düşünüyorum. Çünkü onların bu barajları kullanım emelleri farklıydı.

Türkiye’nin 2002 yılında 97 hidroelektrik santrali olduğunu hatırlatan Erdoğan, “Biz buna 587 hidroelektrik santrali daha ekledik. Türkiye enerji alanında devrim gerçekleştiren ülkelerden biridir” dedi.

Törene katılanlara sosyal mesafe ve maske uyarısı

Cumhurbaşkanı Erdoğan,  ilk türbinin açılı için gerçekleştirilecek butona basma töreni sırasında Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin de yer aldığı grubu sosyal mesafeye uymadıkları gerekçesiyle uyardı.

Aralarda mesafe bırakılarak açılışın gerçekleştirilmesi gerektiğini vurgulayan Erdoğan, maskesi olmayanlara da maske dağıtılması talimatını verdi. Erdoğan, “Maske, mesafe ve temizlik. Bu 3 şey çok önemli" dedi.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU