Birleşik Arap Emirlikleri ile Irak Kürdistan Bölgesi arasında 20 yıllık enerji anlaşması

Birleşik Arap Emirlikleri’ne (BAE) bağlı Dana Gas ve Hilal Petrol şirketlerinin öncülük ettiği Pearl Petroleum şirketi Irak Kürdistan Bölgesi (IKB) ile doğalgaz üretim ve satımına ilişkin 20 yıllık bir anlaşma imzaladı

Fotoğraf: AA

Dana Gas tarafından yapılan açıklamada, BAE merkezli Dana Gas’a bağlı Pearl Petroleum ve IKB Hükümeti arasında yirmi yıllık yeni gaz satışı anlaşmasının imzalandığı belirtildi. Anlaşmaya göre şu anda günlük 450 milyon metreküp olan doğalgaz üretimi 2021’den sonra kademeli olarak artırılacak ve ülkedeki elektrik ihtiyacını karşılama temelinde geliştirilecek

IKB Enerji ve Doğal Kaynaklar Bakanı Aşti Hewrami bölge halkına daha iyi hizmet sunma ve altyapı ihtiyaçlarının karşılanması açısından anlaşmanın önemine vurgu yaptı.
 

 

2021 yılına kadar Kormor bölgesinde doğalgaz üretiminin günde 650 milyon metreküp olacağı bildirilirken, 2022'de üretimin günde 900 milyon metreküpe çıkarılmasının planlandığı ifade edildi.

IKB’nin önemli doğalgaz rezervlerine sahip olduğunu belirten Hewrami, kaynağın gerekli elektrik ve enerji gelirlerini karşılama amacıyla kullanılması konusunda kararlı olduklarını ifade etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Dana Gas ve Hilal Petrol Müdürü ve aynı zamanda Pearl Petroleum Yürütme Meclisi Başkanı Macid Cafer de anlaşmanın IKB’de doğalgaz üretimi ve işlenmesi bakımından yeni bir sürecin başlangıcı anlamına geldiğini söyleyerek, “Üretimin 900 milyon metreküpe çıkarılması için 700 milyon dolara ihtiyaç olacaktır. Bununla birlikte Kürdistan Bölgesi’nin ekonomik koşulları daha da iyileşecektir” diye konuştu.

“Kürdistan Doğalgaz Projesi” 2007 yılında Dana Gas ve Hilal Petrol şirketleri ile IKB’de petrol ve doğalgaz arama, üretme ve satma çalışmalarının başlatılması temelinde kuruldu. Anlaşmadan 15 ay sonra Kormor ve Çemçemal’deki yataklarda çalışmalar başlatıldı.

Geçtiğimiz yıl IKB ile Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) iki büyük gaz şirketi Dana Gas ve Hilal Petrol, Süleymaniye bölgesindeki Çemçemal ve Kormor petrol kuyularındaki gaz ve petrol üretimini artırmak amacıyla 10 yıllık bir anlaşma imzalamıştı.
 

DAHA FAZLA HABER OKU