Karayipler’de yeni memeli türleri keşfedildi

Hayvanların yıllar önce Küba’dan Cayman Adaları’na yaklaşık 96 kilometre hızla suda yol alan bitki sallarıyla taşındığı düşünülüyor

Yeni keşfedilen memeli türlerinin yaşayan en yakın akrabaları, Küba'da yaygın bulunan ve 8.5 kilo ağırlığa kadar büyüyebilen fareler /Fotoğraf: Nancy Albury - Zoological Society of London

Timsah kalıntılarının içinde bulunan fosilleşmiş kemikler, 300 yıl önce Karayipler’deki Cayman Adaları'nda yaşamış 3 yeni memeli türünün olduğunu ortaya çıkardı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Londra Zooloji Derneği'nden (ZSL), Amerikan Doğa Tarihi Müzesi'nden (AMNH) ve New Mexico Doğa Tarihi Müzesi'nden uzmanlar, İngiliz ve Amerikan müzelerindeki koleksiyonlarda bulunan Küba timsahlarının kemiklerini incelendi.

1930 ve 1990 yılları arasında Büyük Cayman adasında bulunan Kraliçe II. Elizabeth Botanik Parkı'ndaki bu kemik kalıntıları Karayipler’deki mağaralardan, çukurlardan ve bataklıklardan toplanmıştı.   

Şimdiye dek bilimsel araştırmalar için kullanılmayan kemikler içinde iki büyük kemirgen türüne ve küçük kır faresine ait fosillere rastlandı.    

Bu üç memelinin, dünyanın başka hiçbir yerinde bulunmayan Cayman Adaları'na özgü olduğu ancak Avrupalı yerleşimcilerin kedi, köpek ve fare gibi istilacı türleri adaya getirmesinin ardından bunların 1700'lerde neslinin tükendiği düşünülüyor.

ZSL Zooloji Enstitüsü’nden araştırma uzmanı Profesör Samuel Turvey konuyla ilgili şunları söyledi: 

“Yeni keşfedilmiş bu memelilerin neslinin tükenmesinden büyük ölçüde insanlar sorumlu ve bu durum Karayipler’deki memelilerin yok olması durumuna dair buzdağının sadece görünen kısmı. Karayipler’in yerel yakalı tembel hayvanları ve maymunlar dahil bu tropik adalarda yaşayan tüm memeli türleri son zamanlarda ortadan kayboldu. Adadaki türlerin neslinin tükenmesine yol açan faktörleri anlamak çok önemli, çünkü bugün tehdit altındaki türlerin çoğu adalarda bulunuyor. Günümüzde hala varlığını koruyan Karayipler’in memelileri bu eşsiz dünyanın hayatta kalan son türleri ve en iyi korunması gereken öncelikliler olmalı.”

AMNH’nin memeli hayvan bilimi bölümünden Profesör Ross MacPhee ise şunları kaydetti: 

“Bazıları biyolojik keşiflere ait en görkemli günlerin sona erdiğini düşünüyor olsa da, durum böyle değil. Fosiller keşfedilene dek, Cayman Adaları’ndaki bu küçük memeliler Yeni Dünya’daki Avrupa yayılmacılığının erken dönemlerinde tanımlanamamıştı. Bu hayvanların en yakın akrabaları Küba’lı. Peki 210 kilometrelik deniz yolculuğunu nasıl ve ne zaman başardılar?”

Bu memeli türleri, Cayman Adaları’ndan yaklaşık 210 Km uzakta Küba'da bulunan diğer memelilerle benzer özelliklere sahip. Yaşayan en yakın akrabaları, Küba'da yaygın bulunan ve 8.5 kilo ağırlığa kadar büyüyebilen fareler.  

Araştırmacılar, memelilerin Küba’dan bir haftadan daha kısa sürede saatte yaklaşık 96 kilometre hızla suda yol alan bitkilerden oluşan sallar üzerinde Cayman Adaları'na taşındığını düşünüyor.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/science

Independent Türkçe için çeviren: Büşra Kırkpınar

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU