Dünya Sağlık Örgütü’nden dezenfektan uyarısı: Koronavirüse karşı etkili değil

Dünya Sağlık Örgütü, yeni tip koronavirüsten korunmak için kapalı mekanlarda yaygın olarak kullanılan dezenfektan püskürtme veya fumigasyon işlemlerinin Kovid-19’a karşı etkili olmadığını bildirdi

DSÖ'den dezenfektan uyarısı / Fotoğraf: AA

Dünya Sağlık Örgütü’nden (DSÖ) yapılan açıklamada, kapalı mekanlarda yaygın olarak kullanılan dezenfektan püskürtme veya fumigasyon işlemlerinin koronavirüse (Kovid-19) karşı etkili olmadığı ifade edildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Açıklamaya göre koronavirüsten korunmak için kullanılan bu yöntem, dezenfektanın etki alanının dışında gerekli etkiyi göstermiyor, bunun da ötesinde gözlere, solunum sistemine zarar verebiliyor ve cildi tahriş edebiliyor.

“Fiziki veya psikolojik açıdan zararlı olabilir”

Bir takım yüzeyleri dezenfekte etmek gerektiğinde bunun dezenfektanlı bezlerle yapılmasının daha iyi olacağı belirtilen açıklamada, bu işlemden önce ise bir fırça veya ıspatula ile organik kir kalıntılarının kaldırılması gerektiği hatırlatıldı.

Dezenfektanların toprakla temas ettiklerinde etkisini yitirdiğini bu yüzden caddelerde kullanılmasını da önermediğini vurgulayan DSÖ, “Bu maddelerin insanlara püskürtülmesi (örneğin koridor ya da çeşitli odalarda) kesinlikle önerilmiyor. Bu fiziki ya da psikolojik açıdan zararlı olabilir ve virüsü taşıyan bir kişinin enfeksiyonu damlacık yoluyla ya da doğrudan temasla yaymasını azaltmaz” ifadelerini kullandı.

 

Independent Türkçe, Ajanslar
 

DAHA FAZLA HABER OKU