Gebze-Halkalı hattı için kritik uyarı: Açmayın henüz hazır değil

Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası açılışı yerel seçim öncesine yetiştirilmeye çalışılan Gebze-Halkalı Marmaray banliyö hattına ilişkin basın açıklaması yaptı

Fotoğaf: teyit.org

Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası tarafından yapılan açıklamada "Uyarıyoruz Marmaray henüz hazır değil" denildi. “Marmaray’ı Seçimlere Alet Etmeyin” başlığıyla yapılan açıklamada açılışın şov amaçlı olduğunu ileri süren sendika, frenleme sisteminin yetersiz olduğu ve kontrol sisteminin düzgün çalışmadığı uyarısında bulundu. Yolcuların ve çalışanların can güvenliği gerekçe gösterilerek 10 Mart olarak ilan edilen açılış tarihinin ertelenmesi talep edildi.

"Aynı hat üzerinde hem Marmaray trenleri ve hem de ana hat trenlerinin çalıştırılması öngörüldüğünden ERTMS (European Rail Traffic Management System) sistemi ile çalışacak trenler için bazı noktalarda sinyal görüş mesafesi çok kısa olup yönetmeliklerle belirlenmiş frenleme mesafesi için yetersizdir. Marmaray trenlerinin işletim sistemi olan CBTC (Communications Based Train Control) iletişim tabanlı tren kontrol sistemi henüz tam olarak çalışmamaktadır. OCC Kumanda merkezi ekranında sık-sık tren kayıpları yaşanmaktadır. Yani hat üzerinde işleyen trenler Trafik Kontrolörü ekranında zaman zaman görünmemektedir."

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

2002 yılından bu yana 97 kişinin hayatını kaybettiği 6 tren kazasının hatırlatıldığı açıklamada 10 günlük test süresinin hattı açmak için yetersiz olduğuna vurgu yapıldı.

"76 Km’lik (Ayrılıkçeşmesi Kazlıçeşme hariç) Marmaray projesine sertifikasyon alınabilmesi amacı ile yolcusuz test çalışmaları 1 Mart 2019 tarihinde başlanılmış olup, hatta sertifikasyon alınıp alınamayacağı daha belli olmadan hattın açılış tarihi 10 Mart 2019 olarak kamuoyuna ilan edilmiştir."

Makinistlerin yol tecrübesinin yetersiz olduğu ve bundan kaynaklanabilecek aksaklıkların kazalara davetiye çıkarabileceği de dikkat çekilen başlıklar arasında yer aldı.

"2013 yılında hizmete açılan 13,6 hat kesiminde çalışan makinistler yeterince bilgi ve deneyime sahip olmakla beraber yeni yapılan 63 km’lik hattın eğim, peron, sinyal, makas yerleri konusunda yeterli bilgiye sahip olmadıkları için yol tecrübesine tabi tutulmaları gerekmektedir. Marmaray projesinin toplam 76 km’lik kısmında görev yapmak üzere İş-Kur üzerinden alınmış 90 adet makinistin eğitim ve yol deneyimleri yeterince yerine getirilmeden görevlendirilmeleri kazalara davetiye çıkarmaktır. Makinistlik mesleğinin mesleki teknik bilgi ve deneyimle birlikte yapılması gereken bir meslek olduğunu düşünürsek burada da çok ciddi aksaklıkların olacağı öngörülmektedir."

Çalışmalar sırasında yaşanan bir aksaklık görüntülere de yansıdı
 

 

Gebze-Halkalı Marmaray banliyö hattında yaşanan bir aksaklığın görüntülerini ekonomist Mustafa Sönmez geçtiğimiz günlerde Twitter’dan paylaştı. 26 Şubat tarihli o görüntülerin gerçek olup olmadığı tartışma konusu oldu. Haber doğrulama platformu teyit.org mühendislerin kendilerine ulaşarak olayı doğruladıklarını duyurdu ve olayla ilgili yeni fotoğraflar paylaştı:

"Videonun Marmaray’da yaşanan bir aksaklığı gösterdiği iddiası doğru. Söz konusu video 14 Şubat 2019’da Marmaray’ın şu an kullanımda olmayan, Mart 2019’da açılacak Gebze-Halkalı Banliyö hattının Halkalı istasyonundaki test sürüşü sırasında çekilmiş. Daha açılmayan istasyondaki platforma yanaşan vagonun sürtme sebebi ise yeni açılacak istasyonlardaki platform ve trenler arasındaki mesafenin farklı oluşu ve söz konusu trenlerin manevraları esnasında yaşanan bir aksaklık."

 

 

 

 

DAHA FAZLA HABER OKU