Dünyayı kurtarmak için asteroidleri imha etmek sandığımızdan daha zor

Uzay kayalarının düşünülenden daha sağlam olduğu ve tamamen parçalanması için daha fazla enerji gerektirdiği ortaya çıktı

Bilim insanları bilim kurgu filmlerinin aksine dünyaya doğru hızla gelen bir asteroidi patlatarak gezegeni kurtarma fikrinin pek gerçekçi olmayacağını söylüyor.

Johns Hopkins Üniversitesi’nden bilim insanları yaptıkları yeni çalışmada, asteroid çarpışmasının meydana geldiği süreci ve bu büyük uzay kayalarının nasıl patlatılabileceğini yeni bir bilgisayar uygulamasıyla test etti.

Simülasyondaki ilk darbede asteroit yüzeyinde milyonlarca engebeli çatlak oluştuğu, asteroidin bir kısmının kum gibi döküldüğü ve yüzeyinde bir krater oluştuğu bulundu.

Ancak hasarlı bölgeden dağılan parçaların yerçekiminden dolayı geri toplandığı ve asteroidin tamamen parçalanmadığı için sağlamlığını korumaya devam ettiği hatta daha da güçlendiği ortaya çıktı.

Araştırmacılara göre bu durum tehlikeli bir asteroidi yok etmek için daha fazla enerji kullanılması gerektiği anlamına geliyor.

Bilim insanları şimdiye dek asteroidlerin boyutlarının büyüklüğü sebebiyle kolayca patlatılabilir olduğunu düşündüler fakat yeni araştırma bu tezi çürütecek gibi görünüyor.

Johns Hopkins Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde doktorasını yeni bitiren ve araştırmanın başyazarı olan Charles El Mir şöyle diyor: 

“Daha önce nesne ne kadar büyük olursa, o kadar kolay kırılacağına inanırdık, çünkü daha büyük nesnelerin kusurlu olma olasılığı daha yüksek. Ancak bulgularımız, asteroidlerin düşündüğümüzden daha sağlam olduğunu ve tamamen parçalanması için daha fazla enerji gerektirdiğini gösteriyor.”

Önceki çalışmalarda sıcaklık ve kırılganlık gibi koşulları hesaba katan bir bilgisayar modeli geliştirilmiş ve büyük bir asteroide daha küçük bir nesnenin çarpması durumunda büyük asteroidin tamamen imha edilebildiği sonucuna varılmıştı.

Yeni araştırmada ise aynı senaryo yeni bilgisayar modelleriyle test edildi. Daha ayrıntılı ve daha küçük ölçekli süreçleri içeren bu çalışma araştırmacıların asteroid yapısındaki çatlakların oluşma şeklini daha iyi görmelerini sağlıyor.

El Mir şöyle diyor: 

“Bizim sorumuz, aslında bir asteroidin yok edilmesi ve parçalara ayrılması için ne kadar enerji harcanması gerektiğine yönelik.”

Araştırmacılar, gezegenimizi tehdit eden asteroidlerin yönünü değiştirme veya imha etme yöntemlerini geliştirerek insanlığın olası bir felaket durumuna karşı hazır olmasını amaçlıyor.

Ayrıca güneş sistemlerinin nasıl oluştuğuna ve asteroidlerde bulunduğu varsayılan değerli maddeleri elde etmek için onları nasıl patlatabileceğimize dair araştırma yapıyorlar.

Dev bir asteroidin dünyaya doğru son süratle gelmesi, dünya nüfusunun büyük bölümünün yok olması anlamına geliyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Birkaç yıl önce Rusya’nın Çelyabinsk şehrine düşen küçük asteroide işaret eden araştırmacılar, yapılan simülasyon çalışmasının bilim kurgu gibi gözükse bile herhangi bir asteroidin dünyaya çarpmasının an meselesi olduğunu söylüyor.  

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style/gadgets-and-tech/news

Independent Türkçe için çeviren: Büşra Kırkpınar

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU