Ender bulunan bir orangutan türü, Çin yapımı hidroelektrik barajı yüzünden yok olma tehlikesiyle karşı karşıya

Sumatra’da 2017’de keşfedilen Tapanuli orangutanlarının sayısı 800’ün altına düştü

Endonezya'nın Kuzey Sumatra bölgesinde Batang Toru Barajı yakınındaki ormanda yetişkin erkek bir Tapanuli orangutanı 

Fotoğraf: Tim Laman/Wikimedia Commons

Endonezya’da çevreci grupların mücadelesine rağmen mahkeme kararıyla yapımına izin verilen yeni hidroelektrik barajı, ender rastlanan bir orangutan türünün yok olmasına neden olabilir.

Dünya, Kuzey Sumatra’da yaşayan ve “pongo tapanuliensis” adıyla da bilinen Tapanuli orangutanlarından ilk kez 2017’deki bilimsel araştırma sayesinde haberdar oldu. Heyecan veren bu keşfin üzerinden çok geçmeden bu büyük maymunların sayısının, bölgede yapımına izin verilen baraj inşaatı yüzünden daha da azalabileceği ortaya çıktı.

Bank of China’nın desteklediği ve Çin’in “Kuşak ve Yol” projesinin bir parçası olan Batang Toru Barajı’nın, bölgede sayıları 800’ün altında olan orangutanların doğal ortamını yok edeceği belirtiliyor.  

Sumatra adasının başkenti Medan’daki idari mahkeme, hidroelektrik barajının çevrede derin bir tahribata yol açacağına dair kanıtlara rağmen inşaat çalışmalarının devam etmesi yönünde karar aldı.

Mahkeme Başkanı Jimmy C. Pardede, ülkenin en büyük çevreci grubu Endonezya Çevre Forumu’nun Kuzey Sumatra yönetimine karşı sunduğu deliller ve şahitliklerin anlamsız olduğuna hükmetti.

Karara tepki gösteren aktivistler, palm yağı üretmek için ormanların kesilmesi nedeniyle türü zaten tehlike altına olan Sumatra orangutanlarının yaşam alanlarının baraj yapımından da büyük oranda etkileneceğini vurguladı.

Kararı temyize taşıyacaklarını açıklayan çevreci kurumun İcra Direktörü Dana Prima Tarigan, “Mümkün olan tüm yasal yollara başvuracağız” dedi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bir dilekçe hazırlayarak, Bank of China’dan baraj çalışmasına verdiği desteği sonlandırmasını isteyen grup, “Baraj aslında Tapanuli orangutan türünü yok olmaya mahkum edecektir” ifadelerini kullandı.

Sumatra adasında çalışmalar yürüten bilim insanları, Kasım 2017’de Tapanuli orangutanlarını keşfetmiş, yaptıkları DNA testleri ve saha analizleri sonucu bu büyük maymunların ayrı bir tür olduğuna karar vermişti.

Baraj yapımının arkasındaki Çin devletine bağlı Sinohydro şirketinin finansal gelirini Çin kredilerinden sağladığı belirtiliyor.

Çin, Asya’yı boydan boya geçen “Kuşak ve Yol” adlı ulaşım ve ticaret altyapı çalışmaları sayesinde bölgedeki ekonomik ve siyasi etki alanını genişletiyor.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/environment

Independent Türkçe için çeviren: Elvide Demirkol

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU