"Özgürlüğüne kavuşan" Mısırlı gazeteci görevine kaldığı yerden devam edecek

“Şukan” adıyla tanınan Mahmud Ebu Zeyd 2013’te acımasızca bastırılan bir eylemi görüntülediği sırada tutuklanmıştı

Mısır’da düzmece gerekçelerle hapse atılan foto muhabiri Mahmud Ebu Zeyd beş yıl sonra özgürlüğüne kavuştu.

Kamuoyunda “Şukan” adıyla tanınan gazeteci, 2011’deki devrimin ardından ifade özgürlüğüne yönelik baskının yeni sembolü oldu.

Mısır’ın demokratik yolla seçilen ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin 2013’te devrilmesinin ardından Mursi destekçileri başkent Kahire’de bir ay süren oturma eylemi yapmış, protestocuları dağıtmaya çalışan güvenlik güçlerinin acımasız müdahalesi sırasında 800’den fazla kişi hayatını kaybetmişti.

Göstericilerin dağıtılmasını görüntülediği sırada gözaltına alınan Şukan, cinayet dahil 24 farklı suçlamayla itham edildi. Genç gazeteci, 700’den fazla kişinin yargılandığı davada beş yıl hapis cezasına çarptırıldı.

O dönem gelişmeler üzerine açıklama yapan Uluslararası Af Örgütü, “vicdan mahkumu” olarak tanımladığı Şukan’ın “yalnızca gazetecilik mesleğini yerine getirirken tutuklandığını” bildirdi.

Ceza süresi aslında 2018 Eylül’ünde dolan Şukan, dün “beş yıl boyunca polis gözetiminde tutulmak” kaydıyla serbest bırakıldı. Genç gazeteci, bu süre zarfında günde 12 saatini polis merkezinde geçirmek zorunda kalacak.

Serbest kalan gazetecinin ilk sözleri, “Ne hissettiğimi tarif bile edemem… Özgürüm” oldu.

Tahliye şartlarına rağmen bir gazeteci olarak mesleğine geri döneceğini söyleyen Şukan, “Bütün gazeteciler işlerini yaparken tutuklanma veya öldürülme riski altında. Ben ne ilkim ne de son” dedi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Oğlunu yeniden evde gördüğü için “adeta ikinci kez doğduğunu” söyleyen anne Reda Mahrus, “Şimdi rahatladım. Düşünmekten geceleri gözüme uyku girmiyordu. Kendi kendime ‘Mahmud ha bugün ha yarın eve döner’ diyordum” şeklinde konuştu.

Tahliye şartlarına tepki gösteren Af Örgütü Kuzey Afrika Kampanyaları Direktörü Najia Bounaim ise Mısırlı gazetecinin durumuyla ilgili şu açıklamalarda bulundu:

“Mahmud Ebu Zeyd, serbest kaldıktan sonra sabah 6’dan akşam 6’ya kadar günün 12 saatini polis merkezinde geçirmesini gerektiren komik tahliye şartlarıyla karşı karşıya. Özgürlüğü ciddi oranda kısıtlayan bu acımasız tedbirler derhal kaldırılmalı.”

Mısırlı genci 2016’da Uluslararası Basın Özgürlüğü Ödülü’ne layık gören Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ) de Şukan’ın serbest kalmasını memnuniyetle karşıladıklarını bildirdi.

CPJ Ortadoğu ve Kuzey Afrika Program Koordinatörü Şerif Mansur, “Mısır yönetimi, bu haksız hapis cezasıyla lekelenen imajını değiştirmek için bir an önce adım atmalı. Buna, yaptıkları işler nedeniyle tutuklanan tüm gazetecileri serbest bırakmakla başlayabilirler” diye konuştu.

Mursi’yi darbeyle görevden indiren eski ordu komutanı Abdulfettah es-Sisi, bugüne kadar onlarca gazeteciyi gözaltına aldı. İnsan Hakları İzleme Örgütü’ne (HRW) göre, Sisi’nin cumhurbaşkanı seçilmesinden bu yana geçen beş yılda tutuklanan ya da mahkum edilenlerin sayısı 60 bini geçti. Ülkede siyasi mahkumlara işkence yapılması yaygınlaşırken, hükümete muhalif hiçbir oluşuma da müsamaha gösterilmiyor.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/middle-east

Independent Türkçe için çeviren: Elvide Demirkol

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU