'Elini kana bulamamış' yüzlerce IŞİD mahkumu Suriye'de serbest bırakıldı

Suriye Demokratik Güçleri, tahliye edilenlerin çatışmalarda yer almadığını söylüyor

Fotoğraf: Reuters

Yüzlerce IŞİD mahkumu, Kürt otoriteler tarafından "ellerine kan bulamadıkları" gerekçesiyle tahliye edildi.

Suriye Demokratik Güçleri (SDG) yaptığı açıklamada, IŞİD üyesi olduğundan şüphelenilen 283 Suriyelinin, “işbirliği, kardeşlik ve nezaket” göstergesi olarak SDG tarafından geçen hafta sonu serbest bırakıldığını belirtti.

Söz konusu adımın, Kuzeydoğu Suriye'deki, birçoğu Arap-Kürt ortaklığındaki SDG'nin IŞİD'le savaşında kilit bir rol oynamış olan aşiret liderleriyle müzakere edildiği bildirildi.

Açıklamada şöyle dendi;

“Yollarını kaybettiler… Suriye toplumunun geleneklerini ve kanunları ihlal ettiler ve bazıları kandırıldı... ama bizim Suriyeli evlatlarımız olarak kaldılar.”

SDG, serbest bırakılanların çatışmalara katılmadığını, ancak örgüt içinde idari görevlerde bulunmuş olabileceklerini belirtti ve Suriye'nin doğusundaki Deyr ez-Zor iline bağlı Bağoz'da IŞİD tarafından kontrol edilen son bölgeyi özgürleştirmeye sadece birkaç gün kaldığını söyledi.

İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, bir gün ve gece süren ağır çatışmalardan sonra Pazartesi sabahı 150 IŞİD militanının teslim olduğunu belirtti. Tahliyeler, IŞİD'e katılmak için gelen ve yine SDG tarafından gözaltında tutulan yüzlerce Avrupalının akıbetinin ne olacağı üzerine tartışmaların sürdüğü bir dönemde gerçekleşti.

Halifeliğin çöktüğü son birkaç ayda aileleriyle birlikte bölgeden kaçarak SDG'ye teslim olan binlerce IŞİD savaşçısının arasında 800'ün üzerinde Avrupa vatandaşı da bulunuyor. Bugünlerde SDG, bu insanları süresiz olarak tutacak kaynaklarının olmadığını belirterek, Suriye'ye savaşmak için gelen yabancıların kendi ülkelerince geri alınması yönünde çağrıda bulunuyor. Ancak İngiltere ve diğer birçok Avrupa ülkesi, güvenlik endişelerini öne sürerek bu insanların geri kabulünü değerlendirmeyi reddediyor.

Bunlardan biri olan ve IŞİD'e katılmak üzere 2015’te Suriye'ye gelen 19 yaşındaki İngiliz Şamima Begüm'ün vatandaşlığı geçen günlerde İngiltere İçişleri Bakanlığı tarafından iptal edilmişti. İçişleri Bakanı Sacid Cavid daha önce yaptığı bir açıklamada, IŞİD'e katıldığından şüphelenen İngiliz vatandaşlarının geri dönüşünü engellemek yönünde adım atacağını söylemişti.

Ancak, Suriye'deki IŞİD mahkumlarının tahliyesinin arkasında yerel kaygıların yattığı görülüyor ve gözaltındaki Avrupalıların durumunu etkilemesi pek olası durmuyor. Ayrıca, bu ilk büyük toplu tahliye de değil.

Küresel Politikalar Merkezi devlet-dışı aktörler programının yöneticisi Hassan Hassan, Independent'e yaptığı açıklamada; “Bu adamların IŞİD'e gerçekten ideolojik nedenlerle katılmadığını ve kimseyi öldürmediğini söylüyorlar. Ancak, kaygı duyulan husus, gelecekteki olası senaryoların bu adamların tekrar IŞİD'e dönmesine neden olabilmesi."

Serbest bırakılanların çoğunun Fırat Nehri bölgesindeki güçlü Sünni aşiretlere mensup olduğu düşünülüyor. IŞİD, Deyr ez Zor'u ele geçirdiğinde, birçok aşiret mensubunu örgüte katılıma zorlamak için şiddete başvurdu. Ancak çoğu örgüte karşı silahlandı ve SDG'nin bir parçası olarak Kürtlerle birlikte savaştı.

Kendisini Suriye hükümetine alternatif bir yönetim modeli olarak sunan SDG, ülkenin yaklaşık üçte birini kontrol ediyor. Grup çoğunlukla Kürt savaşçılardan oluşurken, kontrolü altındaki bölgelerde Arap kasaba ve şehirleri de bulunuyor. Hassan'a göre, IŞİD'in yıkılmasından sonra bölgenin yönetimi, Kürt gruplar ile Suriye'nin doğusundaki aşiretler arasında bir işbirliği gerektirecek.

Hassan, “SDG, aşiretlerle olan ilişkilerini geliştirmek ve derinleştirmek için çalışıyor” diyor ve ekliyor;

“Sorun, aşiretlerin akrabalarını gözaltından kurtarmak için müdahaleye başlamasından doğuyor. Bu durumda ne yapılır? Aşiretlerle ilişki kurarken aynı zamanda IŞİD'in uyuyan hücreler ve kısmi sempatizanlar vasıtasıyla geri dönüşüne kapı aralamamak arasındaki denge nasıl kurulur?”

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/middle-east/

Independent Türkçe için çeviren: Cenk Korkmazer

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU