Irak Kürtleri yeni hükümeti kurma konusunda sona yaklaşıyor

Irak Kürdistan Bölgesi’nde (IKB) bir süredir anlaşmazlık yaşayan Mesut Barzani liderliğindeki Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) ile Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB), hükümetin kurulması, Kerkük Valiliği ve Bağdat ile ilişkiler konusunda anlaştı

Irak Kürdistan Bölgesi'nde hükümet kurma mutabakatı Neçirvan Barzani ve Kosret Resul Ali tarafından imzalandı

Erbil’de 30 Eylül 2018’de gerçekleşen parlamento seçimlerinden 5 ay sonra bölgenin 2 büyük partisi KDP ile KYB’nin hükümeti kurma konusunda anlaştığı bildirildi. 

KYB’nin Irak Kürdistan Bölgesi’nin başkenti Erbil’deki ofisinde gerçekleşen görüşmede KDP Genel Başkan Yardımcısı Neçirvan Barzani, IKB Güvenlik Konseyi Müsteşarı Mesrur Barzani, Politbüro Sekreteri Fazıl Mirani, politbüro üyeleri Hoşyar Zebari, Azad Berwari, Roj Nuri Şawes, Mahmud Muhammed ve Dilşad Şaban gibi isimler yer alırken, KYB heyetinde ise Genel Sekreter Birinci Yardımcısı Kosret Resul, politbüro üyeleri Hakim Kadir Hemecan, Erselan Bayiz, İmad Ahmed, Kubad Talabani, Cafer Şeyh Mustafa, Ömer Fettah, Sadi Ahmed Pire, Latif Şeyh Omer, Adnan Heme Mine, Lahur Cengi ve Rızgar Ali hazır bulundu.

 

Yapılan görüşmenin ardından iki siyasi parti yeni hükümet kabinesinin kurulması, Kerkük Valiliği ve Irak Adalet Bakanlığı konusunda anlaştı. Anlaşma Neçirvan Barzani ile Kosret Resul tarafından imzalandı.

Bölgedeki kaynaklardan edinilen bilgilere göre Parlamento Başkanlığı, Başbakan Yardımcılığı KYB’ye, bölge Başkanlığı ve Başbakanlık da KDP’ye verilecek.

Kerkük Valiliği ise KYB’den seçilecek ancak KDP’nin onaylayacağı bir isim olacak. KDP ve KYB’nin paylaşamadığı Irak Adalet Bakanlığı makamı için de görüşmeler devam edecek.

Seçimlerin üzerinden 5 ay geçtikten sonra bölgenin iki büyük gücü olan KDP-KYB arasında uzlaşının sağlanmasında eski IKB Başkanı Mesud Barzani ve Kosret Resul Ali’nin 2 gün önce yaptıkları görüşmenin önemli bir etken olduğu belirtiliyor. 

 

Erbil’de 30 Eylül 2018’de yapılan seçimlerden sonra KDP ve KYB hükümeti kurmak için birkaç defa bir araya gelmiş fakat sonuç alınamamıştı.

Barzani ve Kosret Resul, sorunların çözümü için önceki gün başkent Erbil’de bir araya gelmiş ve görüşmeden sonra yapılan açıklamada süreçteki tıkanıklığın aşılması gerektiği kaydedilmişti. 

Yaklaşık 5 milyon nüfuslu IKB’de 3 milyonu aşkın kayıtlı seçmen 30 Eylül 2018’de genel seçim için sandık başına gitmiş, 29 parti ve koalisyon, 111 sandalyeli parlamento için yarışmıştı.

Barzani liderliğindeki KDP 45 sandalye ile seçimin galibi olurken, eski Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani’nin partisi Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) 21 sandalye kazanarak ikinci parti, muhalefetin başını çektiği Goran (Değişim) Hareketi ise 12 sandalyeyle üçüncü parti olmuştu.

DAHA FAZLA HABER OKU