Çocukların açtığı tarihi dava, Trump’ı iklim değişikliğiyle mücadeleye zorlayabilir

Davayı yürüten yargıç, enerji politikasına ancak seçilmiş yöneticilerin karar vereceğini savunan Trump yönetiminin tüm engellemelerine karşı direniyor

ABD’de bir grup çocuğun, kendilerini iklim değişikliğinin etkilerinden korumada başarısız olan hükümete karşı açtığı tarihi dava, Trump yönetiminin engellemelerine rağmen sürüyor

Fotoğraf: Robin Loznak

Tim Wyatt – The Independent

ABD’de bir grup çocuğun, kendilerini iklim değişikliğinin etkilerinden korumada başarısız olan hükümete karşı açtığı tarihi dava, Trump yönetiminin engellemelerine rağmen sürüyor.

Daha önce eşi görülmemiş dava, Amerikan hükümetlerini, iklim değişikliğinin bilimsel olarak farkında olmak ancak vatandaşlarını bunun olumsuz etkilerinden korumada yetersiz kalmakla suçluyor.

Dava 2015’te ilk açıldığında yasal gözlemciler tarafından “umutsuz” bir girişim olarak görüldüğü için reddedilmişti. Ancak 2016’da Oregon eyaletindeki federal yargıç Ann Aiken, hükümetin davayı sonlandırma çabalarına itiraz ederek bu yöndeki engellemelere karşı çıktı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Dava sürecini CBS kanalına değerlendiren Los Angeles’daki Kaliforniya Üniversitesi (UCLA) Çevre Hukuku bölümünden Profesör Ann Carlson, daha önce hiçbir mahkemenin hükümetin vatandaşlarına istikrarlı ve güvenli bir çevre sağlama görevini ele almadığını söyledi.

Anayasada çevrenin korunması gerekliliğine dair bir hüküm yer almadığını kaydeden Carlson, “Hükümetten günümüz çocuklarının sağlığını, hayatını ve refahını korumasını istemenin radikal bir duruş olmadığını söyleyen yargıç Aiken gerçekten çok iyi iş çıkarıyor” dedi.

CBS programına katılan davacılardan 11 yaşındaki Levi Draheim ise “Gelecekte bu ülkede bir evimin olmaması korkusunu taşıyorum” şeklinde konuştu.  

Yargıç Aiken davayla ilgili gerekçeli kararında “İnsan hayatının sürdürülebilirliğini sağlayan iklim sistemini talep etmek, özgür ve düzenli bir toplumun temel hakkıdır” ifadelerine yer vermişti.

Meseleyi kapatmak isteyen Trump yönetimi davayı geçersiz kılmak için birçok girişimde bulundu. Yüksek Mahkeme geçen yıl aldığı kararda 21 gencin hükümete karşı açtığı davayı oybirliğiyle reddetti.

Trump yönetimi, ülkenin enerji politikasına Oregonlu bir yargıcın karar veremeyeceğini, bunun Kongre ve Beyaz Saray’a seçimle gelen kişilerin işi olduğunu savunuyor.

Federal mahkemede çocuklar lehine karar çıksa da Yüksek Mahkeme’nin bu kararı geri çevirmesi muhtemel görünüyor.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/americas

Independent Türkçe için çeviren: Elvide Demirkol

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU