Yasağa rağmen Tesla fabrikasını açacağını açıklayan Elon Musk: Eğer biri tutuklanacaksa o kişi benim

Tesla CEO'su Elon Musk, koronavirüs salgını nedeniyle açık kalması gerekmeyen iş yerleri ve fabrikaların kapalı tutulması talimatına rağmen, otomobil üretimine yeniden başlayacaklarını bildirdi

Fotoğraf: AP

Dünyanın en büyük elektrikli otomobil üreticisi Tesla’nın CEO’su Elon Musk, Twitter’dan yaptığı açıklamada karantina kurallarına karşı gelerek Kaliforniya’nın Alameda kentinde yer alan otomobil fabrikasını açacağını duyurdu. 

Çalışanlarıyla birlikte üretim hattında olacağını söyleyen Musk, “Eğer biri tutuklanacaksa o kişi benim” dedi. 
 


Koronavirüsün Çin’de giderek arttığı ocak ayında salgını hafife alan açıklamalar yapan Musk, Kovid-19’un viral bir hastalık olmadığını söylemişti. 

Martta yaptığı açıklamada oluşan panik için “aptalca” tanımını kullanan Tesla CEO’su ayrıca, ölüm oranlarının abartıldığını ifade etmişti. Musk’ın “vaka sayısı nisanda sıfıra inecek” tahmini de hâliyle tutmadı. 

Fabrikasının olduğu yerin yönetimini mahkemeye veriyor

Elon Musk’ı Alameda yönetimi ile karşı karşıya getiren restleşme ise haftalardır sürüyor. 

Zira Kaliforniya genelinde karantina uygulaması yok ancak Alameda’da var. Bundan referans alan Musk, ABD’de diğer tüm otomobil şirketlerinin çalışmaya başladığını söyledi ve “Alameda'nın seçilmemiş ve cahil ‘geçici' sağlık görevlisi, ABD başkanına, California valisine, anayasal özgürlüklerimize aykırı davranıyor” dedi ve Tesla’nın Alameda yönetimine dava açtığını duyurdu. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Cumartesi günü yaptığı açıklamada şirketinin genel merkezini Kaliforniya’dan alıp Teksas’a taşımakla tehdit etti. Alameda’daki Fremont bölgesinde yaklaşık 10 bin kişi çalışıyor. 

Musk’ın tweetinin ardından Alameda’nın sağlık yetkilileri yazılı bir açıklama yayınladı. Açıklamada Fremont fabrikasının kuralların dışında çalıştığı ve gerekli yaptırımların uygulanmasını umduklarını söyledi. 

"Elon Musk’ı tutuklaması çok üzücü bir gün olur”

“Fremont polisinin Tesla’nın içine girerek Elon Musk’ı tutuklaması çok üzücü bir gün olur” diyen Alameda bölge danışmanlarından Scott Haggerty, karşılıklı atılan tweetlerin “talihsiz” olduğunu söyleyerek “Bir masaya oturup, buradan nasıl çıkılacağını ve insanları nasıl güvenli şekilde göreve çağırabileceğimizi tartışmalıyız” dedi. 

Tesla'dan çalışanlarına "iş başı" mektubu

Tesla’nın Kuzey Amerika İnsan Kaynakları Direktörü Valerie Capers Workman, çalışanlara geçen hafta bir e-posta göndererek ücretsiz izinlerinin pazar günü biteceğini, yöneticilerin başlama tarihi ile ilgili 24 saat içerisinde kendileriyle iletişime geçeceğini söylemişti. 

Workman, güvende hissetmeyenlerin ücretsiz izne devam edebileceğini ancak işsizlik desteklerinden yararlanamayacaklarını da sözlerine eklemişti. 

Kaliforniya valisinden açıklama

Tartışmaya pazartesi günü Kaliforniya Valisi Gavin Newsom da katıldı ve Tesla’nın gelecek haftadan itibaren faaliyete geçeceğine inandıklarını söyledi. 

Bu e-posta Gavin Newsom’ın Musk’ın tweetlerinden önce gerçekleştirdiği basın toplantısında da gündeme geldi. Tesla’nın Fremont fabrikasını açıp açmayacağı ile ilgili soruya Kaliforniya Valisi, e-postadan haberinin olmadığı ancak yapıcı görüşmelerin gerçekleştiği yanıtını verdi. 

Vali Newsom’un Kaliforniya eyaleti ile Tesla arasında çok güçlü bir ilişkisi olduğunu açıklamasının ardından Musk, valiye teşekkür ettiği bir tweet paylaşt. 

Kaliforniya eyaleti genelinde üretim hatlarının katı sağlık kurallarına uyularak 8 Mayıs itibariyle açılmasına izin verilmişti. Ancak Alameda ve San Francisco Bay’de yer alan diğer altı yönetimsel bölge, karantina uygulamasını mayıs sonuna kadar devam ettireceğini duyurmuştu. 
 


“S… git Elon Musk” 

Musk’ın açıklamalarına sert tepkiler de geldi. Kalifroniya Eyalet Meclisi'nin San Diegolu Demokrat üyesi Lorena Gonzalez attığı tweette, Musk’a “S….. git” dedikten sonra şu ifadeleri kullandı: 
 

Kaliforniya çalışan güvenliği ve sağlığını ihmal eden bir şirketi çok destekledi. Hayal kırıklığımı daha az agresif şekilde gösterebilirdim. Ama elbetteki eğer o şekilde tweet atsaydım kimsenin umrunda olmayacaktı. 

Kaliforniya’da Kovid-19 ölümlerinin Latinler için son derece orantısız. Komünitemiz en fazla yara alan gruplardan. Belki de bu nedenle sağlık yetkililerinin uyarılarını son derece ciddiye alıyoruz. 


Independent Türkçe  

DAHA FAZLA HABER OKU