Noam Chomsky: Binlerce Amerikalının koronavirüs nedeniyle ölmesinden Trump sorumlu

Chomsky daha önce de Washington'daki parlamenterleri eleştirerek, bu siyasetçilerin sergilediği liderliğin işlerin bilfiil daha da kötüleşmesine yol açtığını söylemişti

Noam Chomsky, Trump yönetiminin koronavirüsle mücadele yöntemine tepki gösterdi (AP)

Dünyanın en tanınmış entelektüelleriden biri, ABD Başkanı Donald Trump'ın seçim arzularını halkın ihtiyaçlarının üstünde tuttuğunu ve bu nedenle binlerce Amerikalının ölümünden sorumlu olduğunu belirtti.

Profesör Noam Chomsky, The Guardian'a verdiği röportajda, Trump'ın büyük şirketlerin menfaati için bulaşıcı hastalık araştırmalarıyla ilgili olanlar dahil sağlık fonlarında kesintiye gittiğini vurguladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Chomsky, "Trump bunu başkanlık döneminin her yılında yaptı, daha fazla kesintiye gitti. Dolayısıyla (Trump'ın planına göre) kesintilere devam edelim, halkın olabildiğince savunmasız hale gelmesini ve mümkün olduğunca acı çekmesini sağlamayı sürdürelim ancak elbette Trump'ın ana destekçilerinin servetlerinin ve kurumsal güçlerinin kârını artıralım!" dedi.

Chomsky, Trump'ın pandemi sırasında liderlikten kaçınarak ve devletin virüsle mücadelesine eyalet bazında valilerin öncülük etmesini bekleyerek çok sayıda kişinin öleceği bir senaryo yarattığını söyledi.

Bu, birçok kişiyi öldürmek ve seçim politikasında gelişme kaydetmek için harika bir strateji.

Trump'ın yalnızca Amerikalıların ölümünden sorumlu olmadığını belirten Chomsky, ABD Başkanı'nın ayrıca Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) gibi uluslararası kuruluşlardan gelen fonlara bel bağlamış gelişmekte olan ülkelerdeki ölümlere de doğrudan katkı yaptığını ifade etti. Chomsky, Trump'ın DSÖ'ye yardımı durdurma kararının muhtemelen Yemen'de ve Afrika genelinde ölümlere yol açacağını kaydetti.

Chomsky, nisanda Democracy Now!'a (Demokrasi Şimdi) verdiği röportajda da ABD'nin salgınla mücadelesini kınamıştı.

Chomsky, "İçlerinde en kötüsü (ABD). DSÖ'ye veri bile sağlayamayan tek büyük ülke ABD çünkü hiç işlevsel değil" demişti.

Bu röportaj sırasında Chomsky, ABD özel sağlık sisteminin başarısızlığına bir kez daha dikkati çekmiş ve parlamenterlerin durumu sürekli daha da kötüleştirdiğini savunmuştu.

Chomsky, "Arka planda, normal olmayan her şeye karşı düpedüz hazırlıksız, rezil bir sağlık sistemi bulunuyor. Basbayağı işe yaramıyor" diye konuşmuştu.

Bu durum Washington'daki tuhaf gangster yığını yüzünden daha da kötüleşiyor... Sanki mümkün olan en kötü hale getirmek için atılabilecek her adımı sistematik şekilde atıyorlar.
 


Chomsky, Avrupa liderliğini de "çok üzücü görev ihmalkarlığı" ifadesini kullanarak eleştirmişti.

Euro Bölgesi'nin hayatta kalabileceğini düşünmüyorum. Ancak büyük miktarda serveti ve sosyal sermayeyi tüketmeye yetecek kadar dayanabilirler. Avrupa kafi derecede zengin durumda, rol yapabilir ve devam edebilirler.

Koronavirüsün ve -onun öncesinde 2008 ekonomik çöküşünün- toplumdaki çatlakları ve reform ihtiyacını açığa çıkardığını ortaya koyan tezlerin sayısının artmasıyla birlikte Chomsky ve diğer bazı ilerici entelektüeller, dünya çapında ilerici güçleri bir araya getirmeyi sağlamak adına İlerici Enternasyonal (Progressive International) girişimini hayata geçirdi.

Organizasyona Senatör Bernie Sanders, Yunanistan'ın eski Maliye Bakanı Yanis Varoufakis, Kanadalı yazar Naomi Klein ve Birleşik Krallık İşçi Partisi Gölge Maliye Bakanı John McDonnell de katıldı. Söz konusu girişim, dünya genelinde sağcı popülist ve faşist hareketlerin yükselişine karşı koymayı hedefliyor.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Ata Türkoğlu

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU