Gezi Parkı iddianamesi kabul edildi

Gezi Parkı eylemleri ile ilgili 6 yıl sonra hazırlanan iddianamede, 16 aydır tutuklu olan Osman Kavala ve sanatçı Mehmet Ali Alabora'nın aralarında bulunduğu 16 kişi için ağırlaştırılmış müebbet hapis isteniyor

Gezi Parkı eylemleri iddianamesi geçen hafta onay için ağır ceza mahkemesine sunulmuştu

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın hazırladığı iddianame geçen hafta tamamlanmış, ağır ceza mahkemesine sunulmuştu. Mahkeme 15 günlük inceleme süresinin bitimine birkaç gün kala iddianameyi kabul etti.

Mahkeme ön incelemeyle beraber duruşma günü belirleyecek, sanık ve tanıklara davetiye çıkaracak.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İddianamede 10 ayrı suçlama yöneltilen 16 kişinin "Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs" suçundan ağırlaştırılmış müebbetle cezalandırılması isteniyor.

Gezi Parkı eylemlerinden altı yıl sonra hazırlanan iddianamede dönemin Başbakanı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da müştekiler arasında yer alıyor.

Bazı sanıklar hakkında "mala zarar verme", "tehlikeli maddelerin izinsiz olarak bulundurulması", "ibadethane ve mezarlıklara zarar verme", "ateşli silahlar kanuna muhalefet", "nitelikli yağma" ve "nitelikli yaralama" gibi bir dizi iddiadan hapis cezası isteniyor.

İddianamede, Gezi Parkı eylemleri "kalkışma girişimi’ olarak tanımlanıyor. Şüphelilerin 2011 yılından itibaren Gezi eylemlerini yönlendirmeye başladığı öne sürülüyor. 

Sanıkların eylemleri yönlendiren grubun tepe noktasında yer aldıkları da bir diğer iddia. Can Dündar'ın da aralarında bulunduğu 6 kişi hakkında yakalama kararı çıkarılmıştı. 
 

DAHA FAZLA HABER OKU