Selvi: Çoklu baro sisteminin FETÖ, PKK, DHKP-C ve LGBT’ye alternatif baro kurma imkânı getireceği endişesi önplana çıktı

"Barolar konusu bugün Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın başkanlığında yapılacak olan MYK toplantısında ele alınacak"

Fotoğraf: AA

Hürriyet gazetesi yazarı Abdulkadir Selvi, iktidarın gündeme getirdiği baro değişiklik sistemiyle ilgili yazdı. Selvi, "Çoklu baro sisteminin FETÖ, PKK, DHKP-C ve LGBT’ye alternatif baro kurma imkânı getireceği endişesi önplana çıktı” derken hükümetin konu hakkındaki kararını bugün alacağını söyledi.

Selvi, bugünkü köşe yazısında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın çağrısıyla barolardaki değişiklik için harekete geçildiğini hatırlatarak şunları söyledi:

Baroların temsil oranları ve seçim sistemiyle ilgili çalışmalar bir ölçüde tamamlandı. Ancak tek baro mu olacağı yoksa çoklu baro sistemine mi izin verileceği konusunda son dakikada bir gelişme yaşanmıştı. Aslında tüm hazırlık tek baro sisteminin devam etmesi yönündeydi. Ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın gece yarısı talimatıyla çoklu baro sistemi de tekrar masaya yatırıldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Selvi, şöyle devam etti:

Bu süreçte bir nokta çok önemliydi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, tekli baro sisteminin kaldırılıp alternatif baroya imkân tanıyan sisteme geçilmesi için talimat mı verdi, yoksa çoklu baro önerisinin de yeniden değerlendirilmesini mi istedi? Yaptığım görüşmelerden çıkardığım sonuç, Erdoğan’ın çoklu baro sisteminin de yeniden tartışılmasını istediği yönünde. AK Parti grup başkanvekilleri dün hukukçu milletvekilleriyle yeniden bir araya geldiler. Daha önce enine boyuna tartışılan konu bir kez daha masaya yatırıldı. Avantajları ve dezavantajları konuşuldu. Çoklu baro sisteminin FETÖ, PKK, DHKP-C ve LGBT’ye alternatif baro kurma imkânı getireceği endişesi önplana çıktı. Bu arada 50 baro adına yapılan ortak açıklamada ise çoklu baro sistemine tepki gösterildi. Bunun geçmişte FETÖ’nün projesi olduğunun altı çizildi. Ancak sorun çözüldü mü? Hayır. Bugün Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın başkanlığında yapılacak olan MYK toplantısında ele alınacak. Nihai karar bugün yapılacak olan MYK’dan çıkacak.

 

Hürriyet, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU