İngiliz parlamentosunda çocuklara cinsel taciz ve pedofili iddialarının örtülmesine dair soruşturma başlıyor

MI5 ve polis yetkilileriyle eski politikacılar, çocuklara cinsel tacizle ilgili soruşturma için ifadeye çağrıldı

İngiltere'de çocuklara tecavüz ve saldırıda bulunmakla suçlanan siyasetçiler (soldan sağa) Sir Edward Heath, Cyril Smith ve Lord Janner

İngiltere’de “parlamentoyla bağlantısı bulunan ve kamuoyunca tanınan şahısların” çocuklara cinsel tacizde bulunduğu iddialarına yönelik soruşturma bugün başlıyor.

Çocuklara Yönelik Cinsel Tacizi Araştırma (IICSA) adlı bağımsız soruşturmada, yıllarca hükümetin en üst düzey kademelerinde pedofiliye göz yumulması ve bu olayların üstünün örtülmesi iddiaları araştırılacak.

Oturumlarda, siyasi partilerin kurumlarında çocuklara yönelik cinsel taciz vakalarını hoş görme ya da bu iddiaları örtbas etme girişimlerinde bulunup bulunmadığı sorgulanacak.

Üç hafta sürecek oturumlarda MI5 ve emniyet teşkilatı yetkilerinin yanı sıra eski bakanlar, milletvekilleri ve parti denetçileri de şahit olarak dinlenecek.

IICSA sözcüsü soruşturma sırasında, siyasi partiler, devlet daireleri, emniyet teşkilatları ya da istihbarat kurumlarının da aralarında olduğu resmi kurumların, geçmişte ya da şu anda çocukların cinsel tacize maruz kalmasında yaşanan başarısızlıktaki rolünün araştırılacağını açıkladı.

Sözcü ayrıca soruşturmanın, “Parlamento kurumlarında, kurbanların zarar görmesi pahasına toplumun önde gelen isimlerinin kurallara uygun şekilde soruşturulmasının üstünün kapatılması ve bu insanların yanlış davranışlarına müsamaha gösterilmesine yönelik bir kültürün var olup olmadığına” odaklanacağını kaydetti.

Polis soruşturmaları, suçlama kararları, siyasi partiler, kraliyet onur madalyası sistemi ile 1970’lerde parlamentoda açıkça lobi faaliyetleri yürüten İngiliz pedofili yanlısı grup Pedofili Bilgi Paylaşımı’nın (PIE) faaliyetleri de soruşturma kapsamında mercek altına alınacak.

Soruşturma sırasında İçişleri Bakanlığı’ndan eski bir danışmanın, PIE’nin halktan para aldığı iddialarıyla ilgili şahitlik yapması bekleniyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Oturumlarda ayrıca İşçi Partili Barbara Castle tarafından 1980’lerde kaleme alınan ve polis tarafından ele geçirilen “VIP” pedofiller hakkındaki dosyanın da gündeme getirileceği belirtiliyor.

Diğer yandan da toplumun önde gelen isimlerinin adının karıştığı pedofili skandallarını araştıran polislerin kovulması ve parti denetçilerinin cinsel taciz suçlamalarını kendi çıkarları için kullanması iddiaları tartışılacak.

Yeni soruşturmada IICSA önünde şahitlik yapması beklenen isimler arasında liberal siyasetçi Cyril Smith’in de adı geçiyor. Şövalyelik nişanı bulunan Smith’in cinsel tacizde bulunduğu iddia edilen erkek çocukların durumuyla ilgili olarak polis teşkilatı, Rochdale Konseyi, çocukların gittiği okul ve yurt yetkililerinin olayı bildiği ve ancak bunu önlemek ya da soruşturmak için harekete geçmediği ileri sürülüyor.

Smith’in taciz ettiği öne sürülen kurbanları temsil eden avukat Richard Scorer, The Independent’a yaptığı açıklamada, “Smith, yaşamı boyunca yargılanmış olması gereken verimli bir pedafolidir. Bunca yıl adaletten kaçmayı başarması tam bir skandal” dedi.

Soruşturma için dinlenecek diğer isimler arasında, 10 yaşlarındaki erkek çocuklara tecavüz ve saldırıda bulunmakta suçlanan Sir Edward Heath ile yine çocuklara tacizle itham edilen Lord Janner de bulunuyor.

Öte yandan geçen yıllarda “Nick” adıyla tanınan Carl Beech’in ortaya attığı, parlamentodaki “VIP pedafoli halkası” iddialarının yeni soruşturmaya dahil edilmeyeceği belirtildi. Beech’in iddialarına dair yürütülen soruşturma, 2016’da herhangi bir gözaltı yaşanmadan kapatılmıştı.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/uk/crime

Independent Türkçe için çeviren: Elvide Demirkol

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU