Orangutanların ormana dönüşü koronavirüs yüzünden ertelendi

Uzmanlar, ormanda kuyruksuz bir maymunun enfekte olmasının bütün popülasyonu yok edebileceğini söyledi

Tesislerde tutulmaya devam eden orangutanların pandeminin başlamasından bu yana durumunda ciddi bir değişiklik olmadığı belirtildi (Reuters)

Endonezya’nın Sumatra Adası’nın Medan şehrinin yakınlarında bir rehabilitasyon merkezinde tutulan orangutanların yağmur ormanlarına geri dönmelerine yönelik oluşturulan takvimin iptal edildiği aktarıldı. Kurtarılmalarının ardından rehabilitasyon merkezinin “orman okuluna” konan orangutanlar ağaçlara nasıl tırmanılacağını, nasıl besin bulacaklarını ve doğada nasıl hayatta kalacaklarını öğreniyor. 

The New York Times'ın haberine göre, 300’den fazla kurtarılan Sumatra orangutanının yağmur ormanlarına kazandırılması kapsamında, pek çoğunun yakında özgür bırakılması planlanıyordu. Fakat koronavirüs salgını nedeniyle bu takvimin ertelendiği belirtildi. 

Bilim insanları, insanlar arasında hızla yayılabilen virüsün insanlarla genetik benzerliği yüzde 97 ile 99 arasında değişen goril, şempanze, bonobo ve orangutan gibi büyük kuyruksuz maymunlar arasında da yayılmasından endişe duyuyor. Bahsi geçen türlerin tamamının neslinin tükenmekte olduğu ifade ediliyor.

Uzmanlar, virüsün ormandaki herhangi bir kuyruksuz maymuna geçmesinin tüm bir popülasyonu tehlikeye atabileceği konusunda endişe duyuyor. Vahşi doğada yayılabilecek koronavirüsü durdurmanın herhangi bir yolunun olmadığı aktarıldı. 

Sumatra Orangutanlarını Koruma Programı’nın direktörü Ian Singleton, “Bundan endişe duyuyoruz ve durumu ciddiyetle ele alıyoruz” dedi.

Eğer böyle bir şey gerçekleşirse, felaket olur.

Köpek, kedi, vizon, kafesteki aslan ve kaplanların hepsine virüsün bulaştığı ve virüsün hayvanlara insanlardan geçtiğinin düşünüldüğü daha önce aktarılmıştı. Nisan’da gerçekleştirilen bir çalışma kuyruksuz maymunların, Afrika ve Asya maymunlarının virüse karşı “büyük ihtimalle hassas” oldukları sonucuna ulaşmıştı.  

Bilim insanlarının ayrıca, özellikle Hindistan’da virüsün vahşi kaplanları hasta edebileceğinden endişe duyduğu belirtildi. 

50 yıldan fazla yaşayabilen orangutanların sadece Sumatra ve Borneo adalarında bulunduğu belirtildi. Popülasyonun yaklaşık yüzde 85’inin Endonezya’nın küçülen yağmur ormanlarında yaşadığı biliniyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Borneo Orangutan Yaşatma Vakfı başkanı Jamartin Sihite, “Virüs onları insanlardan daha az etkileyebilir fakat daha ölümcül olması da olası, bu basitçe alamayacağımız bir risk” dedi. 

Yetkililer Mart ortasında orangutanları doğaya yeniden kazandırma planlarının tamamının iptal edildiğini, tesislerin ziyaretçilere kapatıldığını ve orangutanlarla ilgilenen personelin koruyucu ekipman kullanmasının zorunlu kılındığını ifade etti. 

Resmi verilere göre, 72 binden daha az sayıda orangutan doğada yaşıyor ve koronavirüsün yanı sıra ormanların tahrip edilmesi, yerli halkın hayvan ticareti yapması gibi başka tehlikelerle de karşı karşıya oldukları belirtiliyor. 

Bahsi geçen programın amacının popülasyonların kendi habitatlarında türlerinin sürdürülebilirliğini gerçekleştirmesi olduğu belirtildi. 

Singleton, rehabilitasyon merkezinde pandeminin başlamasından bu yana orangutanlarda çok fazla değişiklik görülmediğini ancak daha az personelin çalıştığını ifade etti. Ayrıca kafeslerde yan yana tutulan orangutanların sayısı da azaltıldı.

 

Independent Türkçe, The New York Times

DAHA FAZLA HABER OKU