Bilim insanları, Jüpiter'in güçlü ve girdaplı fırtınalarının gizeminin çözülmesini sağlayacak görüntüler elde etti

Fotoğraflar şimdiye dek Jüpiter'in Dünya'dan çekilen en net kızılötesi görüntüleri arasında yer alıyor

Jüpiter'in tüm diskini kızılötesi ışıkta gösteren bu fotoğraf, Uluslararası Gemini Gözlemevi'nin gözlemlediği dokuz ayrı hedefin mozaiğinin oluşturulmasıyla derlendi (Uluslararası Gemini Gözlemevi/NOIRLab/NSF/AURA, Kaliforniya Üniversitesi Berkeley'den M.H. Wong ve ekibi)

Bilim insanlarının, Jüpiter'in girdaplı fırtınalarının sırrının çözülmesine katkı sunacak yeni görüntüler elde etme "şansı" yaver gitti.

Özel teknikler kullanılarak elde edilen görüntüler, bilim insanlarına Jüpiter'in Dünya'dan bugüne kadar çekilen en iyi kızılötesi görüntülerini yakalama olanağı tanıdı.

Araştırmacılar, Jüpiter'de su buzu ve sıvısından oluşan devasa bulutlar üzerinde meydana gelen şimşek çakmalarını ve fırtınaları göstermek için, Hubble Uzay Teleskopu gibi teknolojiler kullanılarak gezegenin uzaydan çekilmiş eski fotoğraflarıyla yeni görüntüleri bir araya getirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Araştırma ekibi aynı zamanda gezegenin ünlü Büyük Kırmızı Leke'sinin içinde yer alan karanlık noktaların, bulutların kendi renklerindeki değişimlerden ziyade aslında bulut örtüsündeki boşluklar olduğunu gösterdi.

Bu görüntüler bir bütün olarak, özel tekniklerin kullanılmasıyla bir araya getirilebilen, üç yıllık gözlemlerin sonucunu ortaya koyuyor. Tüm bu görüntülerin gizemini hala koruyan devasa komşumuzu daha iyi anlamak için Juno uzay aracından elde edilen verilere ve Hubble gibi teleskopların gözlemlerine katkıda bulunmaya yardımcı olması bekleniyor.

Kaliforniya Üniversitesi Berkeley'den Michael Wong, "Gemini'nin verileri önemli çünkü bunlar bize Jüpiter'in bulutlarını düzenli bir planla derinlemesine inceleme imkanı veriyor" ifadelerini kullandı.

Wong, araştırmacıların "şanslı görüntüleme" ismi verilen yöntemi kullandığını belirtti. Bu teknikle bilim insanları çok kısa pozlama süresine sahip fazla sayıda fotoğraf çekiyor fakat sadece en net görüntüleri seçiyor, böylece Dünya atmosferi durgunken çekilen görüntüler kullanılıyor. Wong, bunun bilim insanlarına "uzay görüşüyle yarışan" görüntüler oluşturma imkanı verdiğini söyledi.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

www.independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren: Umut Can Yıldız

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU