Suudi Arabistan Usame Bin Ladin'in oğlunu vatandaşlıktan çıkardı

Hamza’nın Pakistan, Afganistan, Suriye veya İran'da yaşıyor olabileceği iddia ediliyor

Usame bin Ladin'in oğlu Hamza bin Ladin 

Fotoğraf; CIA 

ABD’nin Usame bin Ladin'in oğlu için 1 milyon dolar (yaklaşık 5 milyon TL) ödül koymasının ardından Suudi Arabistan, El Kaide lideri olarak tanımladığı Hamza bin Ladin’i vatandaşlıktan çıkardı.

Suudi Arabistan Krallığının resmi gazetesinde cuma günü yayımladığı ilana göre, Hamza’nın vatandaşlıktan çıkarılması Kasım ayında gerçekleştirildi. Fakat bu iptalin şimdiye kadar neden kamuoyuna duyurulmadığına dair herhangi bir açıklama yapılmadı.

Birkaç yıldır nerede olduğu bilinmeyen Hamza’nın Pakistan, Afganistan, Suriye veya İran'da yaşıyor olabileceği iddia ediliyor.

Yaklaşık 30 yaşında olduğu düşünülen Suudi Arabistan doğumlu Hamza, ABD'ye ve müttefiklerine saldırı çağrısı yapan sesli ve görüntülü mesajlar yayınlamıştı.

Oğul Ladin, 2017 yılında ABD tarafından “özel olarak belirlenmiş küresel terörist” diye ilan edilmişti.

ABD Dışişleri Bakanlığı, Hamza’nın 11 Eylül olayını gerçekleştiren El Kaide hava korsanı grubunun lideri Muhammed Atta’nın kızıyla evlendiğini ve babasının Pakistan’da ele geçirilen mektuplarından edinilen bilgiye göre, oğlunu bir gün kendi yerine geçmesi için yetiştirdiğini açıklamıştı.

Hamza’nın babası Usame bin Ladin ABD’deki 11 Eylül terör saldırısı ve diğer bazı saldırıların arkasındaki isimdi.

Baba Ladin başlangıçta saldırılardan sorumlu olduğunu inkar etmiş, ancak daha sonra bunu reddederek, saldırı planını ve El Kaide'nin olayla ilgisini önceden bildiğini itiraf etmişti.

Baba Ladin Pakistan'da 2011 yılının Mayıs ayında ABD askerinin düzenlediği baskında öldürülmüştü. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

El Kaide dünya çapında birçok terör olayıyla anılıyor olsa da örgüt yaklaşık 3 bin kişinin ölümüne ve 6 bin kişinin yaralanmasına neden olan 2001'deki 11 Eylül saldırısıyla tanınıyor.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/middle-east

Independent Türkçe için çeviren: Büşra Kırkpınar

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU